Hrvatski radio

Radio Zadar

Nakon dugo godina Ida Gamulin svira Doru Pejačević u Zadru

10.03.2023.

13:37

Autor: Maja Milin

Ida Gamulin

Ida Gamulin

Foto: Wikipedia / -

"Od Dore do Bluesa" naziv je večerašnjeg koncerta kojeg će u koncertnoj dvorani braće Bersa, u Kneževoj palači, održati vrhunska pijanistica Ida Gamulin. Koncert počinje u 19,30 sati a pored djela Dore Pejačević na repertoaru će se naći i djela Chopina, Schuberta i Papandopula.

Posljednjih mjeseci intenzivno nastupa diljem Hrvatske, a nakon dugo vremena vraća se u Zadar. 


-Veselim se dvorani, publici i samom programu kojeg posvećujem 100. obljetnici smrti Dore Pejačević, skladateljici kojom se bavim cijeli život a koja je svojom glazbom i osobnošću obilježila prijelaz iz 19. u 20. stoljeće i to ne samo u Hrvatskoj nego i Europi, poručila je Gamulin.

Dora Pejačević je bila iznimna osoba. Njezin je život jedna nedovršena priča. Živjela je prije svog vremena. Riječ je o ženi slobodnog duha, grofici porijeklom a umjetnici duhom.

Ida Gamulin

- Nisam slučajno na program stavila i druga dva velika romantika Franza Schuberta i Frederica Chopina. Naime svi troje imaju nešto zajedničko: njihov životni i skladateljski put prekinut je u zenitu mladosti, u ranim tridesetim godinama kad većina drugih skladatelja još nije napisala svoja najznačajnija djela, kazala je Ida Gamulin uoči zadarskog koncerta.

Plakat "Od Dore do Bluesa"

Plakat "Od Dore do Bluesa"

Foto: KUZD / -

Umjetnički put Ide Gamulin započeo je u Londonu 1983. osvajanjem prestižne nagrade Myra Hess, debijem u Queen Elizabeth Hallu te albumom u izdanju diskografske kuće EMI. Međunarodna karijera odvela ju je u mnoga kulturna središta Europe, Sjedinjenih Američkih Država i Azije. 


Snimala je za BBC, France Musique, CBS, Bayerischer Rundfunk, EMI-Mava i Croatiju Records, s kojom surađuje punih trideset godina.


- Ove godine je, povodom svoje 75. obljetnice, Croatia Records objavila 75 albuma koji su obilježili to razdoblje, a među njima je i jedan moj na kojem su također djela Dore Pejačević.  

Što se tiče Dore, ja ju doista sviram čitav život. Od studentskih dana kad su sve note bile u rukopisu, pa kroz 10 londonskih godina kad sam ju izvodila u najvećim dvoranama. Po povratku u Zagreb, pripremila sam sve njene minijature za izdavanje.

Ida Gamulin

Davnih godina djela Dore Pejačević izvodila su se prigodno, dok se danas puno češće nalaze na repertoaru brojnih umjetnika. U njenoj će glazbi, bez sumnje, večeras uživati i brojni Zadrani u koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.