Hrvatski radio

Radio Zadar

Nakon mina nadaju se - maslinama

12.07.2017.

14:14

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svečano je obilježen završetak razminiranja 17 i pol hektara minski sumnjivoga prostora na području općine Stankovci. Ukupna vrijednost toga projekta je oko 2 milijuna kuna, a iznos je u cijelosti osiguran donacijom Hrvatske elektroprivrede.

Riječ je o šumskom području Ljut i Vlaka za koje će se, očekuje načelnik Općine Stankovci Željko Baradić, brzo naći investitor:

       Ovo je jedna krasna površina od 17 i pol hektara koja je vrlo zanimljiva za podizanje trajnih nasada. Vi znate za jedan projekt u našoj prijateljskoj susjednoj Polači „od mina do vina", a ovdje bi moglo biti „od mina do maslina".

U međuvremenu posao razminiranja se nastavlja baš kao i dobra suradnja s HEP-om.
HEP je kao najveći pojedinačni donator u programe razminiranja do sada uložio 77 milijuna kuna, od toga je razminirano 8,2 četvorna kilometra Lijepe naše - kazao je uz ostalo v.d. ravnatelja HCR-a Ante Brkljačić:

       Na području Zadarske županije još 36, 5 km2 minski je sumnjivog prostora i prostire se na 9 jedinica lokalne uprave i samouprave. Na području Općine Stankovci gdje smo sad 8,1 km2 minski je sumnjivog prostora - navodi Brkljačić.

Kada se sve zbroji u proteklih nekoliko godina na prostoru Općine Stankovci za razminiranje je utrošeno nevjerojatnih 62 milijuna kuna - navodi Baradić:

       To vam je gotovo 10 cijelih općinskih proračuna , sad zamislite da nije bilo tih nesretnih mina, da smo uložili 62 milijuna kuna u razvoj infrastrukture na ovoj jednoj maloj općini, koliki bi to bio iskorak i napredak.

A mina je nažalost bilo. Imali su 18 minskih incidenata na stankovačkom području. Jedna je osoba smrtno stradala, a 20 ih je teško ozlijeđeno. Te brojke najbolje govore o značaju uspješno završenih programa razminiranja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.