Hrvatski radio

Radio Zadar

Nakon prodaje Marine Dalmacija pale teške optužbe

04.02.2020.

12:44

Autor: Filip Buzov

Dino Stanin/PIXSELL ( ilustracija)

Dino Stanin/PIXSELL ( ilustracija)

Foto: - / -

Optužbe na račun Dogus grupe stižu od predstavnika radničkog vijeća i sindikata Marine Dalmacija.Tvrde kako je nedavna prodaja marine u Sukošanu nezakonita, a tu su i optužbe za kršenje radničkih prava. Iz Marine Dalmacija odbacuju iznesene optužbe, a u prilog tome navode i nalaz inspekcije

Sredinom prošlog mjeseca objavljena je vijest o velikoj poslovnoj transakciji. Podsjećamo, Dogus grupa, koja je prije osam godina počela poslovati i u Hrvatskoj, prodala je svoje udjele u marinama D-marin u Grčkoj, Hrvatskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Marine je je kupio luksemburški fond CVC Capital Partners.

Od predstavnika radničkog vijeća i sindikata Marine Dalmacija jučer stižu optužbe kako je prodaja nezakonita jer prethodno nije obaviješteno radničko vijeće te savjetovanje, a čime je, tvrde, prekršen Zakon o radu Republike Hrvatske. Dakle, što se tiče postojećih zakona RH točnije Zakona o radu, prodaja Marine Dalmacije je nezakonita. Zakon o radu, člankom 149. i 150. propisuje obvezatno obavještavanje i savjetovanje poslodavca sa radničkim vijećem prije donošen ja osobito važnih odluka, kao što su odluke o prijenosu poduzeća, dijela poduzeća, gospodarske djelatnosti ili dijela gospodarske djelatnosti, kao i ugovora o radu radnika na novog poslodavca. Zakon izričito propisuje da je odluka poslodavca donešena protivno odredbama tog Zakona o obvezi savjetovanja sa radničkim vijećem, ništetna, što znači da je nezakonita i da ne može proizvoditi pravne učinke. Treba naglasiti da je radničko vijeće o cijeloj toj transakciji prodaje saznalo iz medija.

Nadalje, upravu tvrtke optužuju i za slučajeve kršenja radničkih prava, od krivo obračunatih plaća te slučajeva zastrašivanja radnika od strane direktora. Zbog sve će, kažu, zatražiti reakciju nadležnih državnih tijela, a pripremaju i konferenciju za medije stoji u priopćenju kojeg šalje Sindikalna podružnica Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat pri MARINA DALMACIJA BIBINJE – SUKOŠAN i Teritorijalni Ured SSSH Zadar.

Iz prozvane strane odbacuju iznesene optužbe. U priopćenju kojeg su nam poslali navode i nalaz inspekcijskog nadzora.

Vezano uz brojne navode Sindikalne podružnice Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijski sindikat pri Marini Dalmacija, Bibinje-Sukošan, usmjerene prema kršenju sindikalnih i radničkih prava, želimo istaknuti kako je upravo nedavno završen višemjesečni inspekcijski nadzor te nam je Državni inspektorat RH, Područni ured Split (Ispostava Zadar) protekli tjedan dostavio zapisnik o obavljenom inspekcijskom nadzoru poslovanja Marine Dalmacija d.o.o. s predmetom nadzora primjene propisa iz radnih odnosa u posljednje dvije godine. Inspekcija je pokazala da nije bilo kršenja zakona, te da je Marina Dalmacija d.o.o. poslovala u skladu sa zadanim regulativama.

Svoje priopćenje zaključuju kako Marina Dalmacija uredno primjenjuje i poštuje sve važeće zakonske regulative i propise u svom cjelokupnom poslovanju kao i da provode društveno odgovorno poslovanje.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.