Hrvatski radio

Radio Zadar

Nakon prolaska vatrene stihije kreće zbrajanje štete

24.08.2017.

14:20

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sreća u nesreći je što je velik broj požara gorio na nepristupačnom i miniranom području. Ipak za one poljoprivrednike koji su izgubili sve, ta vijest je slaba utjeha .

U mjestu Lepuri sve se crni oko kuća koju su obranjene i to je ono najvažnije - kažu nam mještani koji štetu ni ne zbrajaju, jer kažu sve je izgorjelo. Predsjednik mjesnog odbora Slavko Pavlović i sumještanin Pavao Pavlović kažu kako će štetu prijaviti, no ne očekuju puno. Najviše ih brine šro je izgorjela trava potrebna za ispašu i što će oporavak spaljenih maslinika i vinograda trajati godinama. 

U susjednom naselju Bulići, vatra je također ostavila pustoš, štete se još uvijek zbrajaju kaže nam mještanin, Ivan Rubelj: 95 posto maslinika je uništeno, ja imam 62 godine, ali nikad nismo imali ovakvu štetu.

U Kožlovcu, vlasnica OPG-a Sanja Kušen obrađuje sedam hektara, šteta je veća od 300 tisuća kuna. 

Ovo je već drugi put ove godine, izgorjelo mi je navodnjavanje, tek sam danas skupila snage i otišla pogledati polja, nemate što brati. 

Velik broj maslinika i vinograda vatra je progutala i na području Općine Lišane Ostrovičke gdje se vatrogasci još uvijek bore s vatrom. Gorjelo je ovih dana i na Vrani, o stanju na terenu doznajemo od načelnika Općine Pakoštane, Milivoja Kurtova: mi smo prostor Vrane dobro sačuvali, minimalne su štete, štete su na maslinicima.

Štete se još utvrđuju, idućih dana gradovi i općine počet će zaprimati prijave, a tada je na redu zadarski župan od kojeg poljoprivrednici očekuju proglašenje elementarne nepogode.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.