Hrvatski radio

Radio Zadar

Nakon slučaja kod Bibinja, ministar Hajdaš Dončić najavio strože kazne

02.08.2015.

14:59

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sudjelujući u današnjoj akciji pojačanog nadzora plovila "Sigurnost na moru 2015" u Zadru ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić najavio je donošenje oštrijih kazne za sve prekršitelje. Ministra je na takve najave posebno motivirao slučaj maloljetnika od 15 godina koji je kod Bibinja uhvaćen u nezakonitoj vožnji skutera kojeg je iznajmio.

Na vrhuncu turističke sezone kada našim morem, uz domaće, plovi i više od 60 tisuća stranih plovila, sigurnost u pomorskom prometu postaje najozbiljnije pitanje. Da more nije tako široko i bezazleno podsjeća nas crna prošlogodišnja statistika od 30 stradalih.

Iako je i dalje tvrdi naglasak na prevenciji ministar Hajdaš Dončić veću sigurnost vidi i u žešćim sankcijama prekršitelja.

Dakle neke pravilinike koji su bili zastarjeli, a koji se tiču sigurnosti, njih ćemo mijenjati, neke ćemo prilagođavati, to se tiče skutera. Pokušat ćemo dići dio prekršajne i kaznene odgovornosti, a to ovisi i o Ministarstvu pravosuđa. Tako bi vlasnici, odnosno iznajmljivači iz industrije dobivali veće kazne i sankcije, a možda ćemo čak ići i na oduzimanje koncesije.

Opasnost situacije opisao je zadarski Lučki kapetan Alen Rukavina: To je isto kao kad dođete u renta car, iznajmite auto djetetu i pustite ga na cestu.   

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.