Hrvatski radio

Radio Zadar

Nakon sudske rasprave Peša ne gubi nadu

07.05.2013.

15:22

Autor:

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Općinskom sudu u Zadru danas je održano zadnje ročište na kojemu se odlučivalo o zahtjevu bivšega ugostitelja iz Zatona Mladena Peše o odgodi deložacije iz njegove kuće na koju pravo polaže osječka banka u stečaju.

Mladen Peša, inače vlasnik nekada poznatog restorana "Šargeto", već 11 godina vodi spor na Trgovačkom sudu u Zagrebu s Gradskom bankom iz Osijeka. Peša je, naime, svom prijatelju jamčio nekretninom za nenamjenski kredit koji, kako tvrdi, nikada nije realiziran. Međutim, banka se temeljem fiducijalne isprave upisala kao vlasnik kuće i sada traži deložaciju, koja je prije gotovo dva tjedna odgođena jer je riječ o jedinoj Pešinoj nekretnini. Raspravna sutkinja danas je saslušala Pešine razloge za odgodu deložacije te unatoč liječničkoj potvrdi izrazila sumnju u istinitost njegovih tvrdnji o narušenom zdravlju. Peša, međutim ne gubi nadu:

   " Ja ipak vjerujem u pravdu i pravicu, te da će pravda pobijediti, jer nije mi jasno da ja mogu izgubiti svoju kuću, za koju nitko, ni ja ni pokojni Peroš, nismo dobili ni lipe. "

Njegov odvjetnik Hrvoje Pažin obrazlaže zbog čega su tražili odgodu deložacije:

    " Odgodu smo tražili jer se na Trgovačkom sudu u Zagrebu vodi parnica u kojoj od Gradske banke tražimo da se poništi ugovor temeljem kojega banka vodi ovo iseljenje. Dakle, predmet spora je ugovor koji je postojao, a za koji mi tvrdimo da nije u redu. Kada bismo uspjeli u tome onda bi sve što se ovdje događa postalo izlišno."

Sutkinja će rješenje donijeti u zakonom predviđenom roku, a bude li nepovoljno po Pešu, njegov odvjetnik najavljuje žalbu Županijskom sudu. Zastupnik Gradske banke Igor Arlović usprotivio se odgodi deložacije uz obrazloženje kako se ne može okončati stečajni postupak banke sve dok traju sudski postupci.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.