Hrvatski radio

Radio Zadar

Nakon zubaca i romb

14.01.2015.

11:43

Autor: A. Kolanović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon uspjeha sa zubacima, zadarski Cromaris počeo je uzgajati i romba. Nakon Španjolaca, zadarska tvrtka Cromaris druga je u svijetu počela s eksperimentalnim uzgojem romba.

Ovo je, nakon uzgoja zubaca s kojim su postali prvi i najveći proizvođači te vrste na svijetu, njihov drugi novitet s kojim će se okušati na zapadnoeuropskom tržištu, posebice Italiji. Na tržištu bi trebali biti prije ljeta, otkrio je Goran Maruklin, direktor Cromarisa. 


        Cromaris, kao dio svoje strategije inovativnih projekata odnosno novih proizvoda, počinje i s uzgojem romba. Prvi uzgoj je na ribarnicama bio tijekom božićnih blagdana i zadovoljni smo rezultatima. U uzgajalištu u Budavama u Istri već već je druga generacija romba. Na tržištu bi trebali biti prije ljeta, dodaje Maruklin.

U iduće tri godine romb bi trebao ući u redovnu proizvodnju, a većina od uzgojenih petnaestak tona će otići na talijansko tržište.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.