Hrvatski radio

Radio Zadar

Nakupci doskočili zakonu - postali OPG

30.08.2013.

15:08

Autor: lm

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jedina promjena koja se nakon uvođenja fiskalnih blagajni na zadarskoj tržnici može primjetiti je nagli porast broja obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava koji su oslobođeni obveze umrežavanja s Poreznom upravom. Prema riječima Gorana Perovića koji je zbog uvođenja fiskalne kase završio u tučnjavi, preprodavači uspješno zaobilaze zakon jer nema kontrole poljoprivredne proizvodnje na obiteljsko poljoprivrednim gospodarstvima.

Najave da će zbog uvođenja fiskalnih blagajni veliki broj trgovaca odustati od prodaje na tržnicama nisu se ostvarile. Barem kada je zadarska u pitanju. Dovoljno je prošetati zadarskom pijacom gdje se može primijetiti da se broj prodavača tek neznatno smanjio. Ono što se uvelike povećalo je broj obiteljsko - poljoprivrednih gospodarstava koja, kako je poznato, prema Zakonu o fiskalizaciji ne trebaju kupcima izdavati račune. To je dodatni posao za preprodavače poput Gorana Perovića koji je uvođenje fiskalne kase prije 2 mjeseca skupo platio. On je jedan od 10 ak prodavača koji izdaju račune i kako kaže, trenutačno se na zadarskoj tržnici samo 20 posto prodavača predstavlja kao trgovački obrt.

"Oni koji prodaju isključivo svoje proizvode, mislim da bi ih u ovom slučaju moglo stati na prste jedne ruke. Znači, jako, jako mali broj."

Što dovodi do zaključka da je određeni broj trgovačkih obrta, kako bi se izbjegao umrežavanje s poreznom upravom, prijavljen kao Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, iako to nije. Što u prijevodu znači da šverceri uspješno zaobilaze zakon i zakupljenu robu prodaju pod domaću.

"Koje inspekcije, tko će to rješavati, na koji način će rješavati, kako će se utvrditi dali oni legalno ili ilegalno posluju i rade? Nama to nije jasno. Mislim da će oni to jako, jako teško moći dokazivati."

Hoće li se i kada uvesti red na tržnice uz Perovića se pitaju i ostali vlasnici trgovačkih obrta jer njihove štandove inspekcija redovno posjećuje dok se kontrola poljoprivredne proizvodnje na Obiteljsko poljoprivrednim gospodarstvima za sada ne provodi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.