Hrvatski radio

Radio Zadar

Napokon obnova zadarske škole koju su učenici napustili 2005.godine

04.10.2021.

12:18

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: SJM

foto: SJM

Foto: - / -

Nakon desetljeća čekanja na početak obnove stare Tehničke škole, ona će napokon za godinu dana postati novo infrastrukturno središte za društveno- humanističke znanosti Sveučilišta - kazala je na uvodnoj konferenciji projekta obnove zgrade iz 1909. godine rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican.

Prof. dr. Dijana Vican je istaknula : Značenje je veliko utoliko što ćemo se rasteretiti, izaći iz svih nastavnih kolizija, profesori i studenti će dobiti primjerene prostore u parametrima kvalitete visokog obrazovanja i time ćemo steći obrazovne i pedagoške standarde kakvi priliče zemljama razvijenog svijeta.

Ovo je jedna od posljednjih crnih točaka na Poluotoku koji su preostale za realizaciju, jedan od 8 projekata u sklopu ITU mehanizma za dodavanje nove vrijednosti gradu Zadru,  navodi državni tajnik u ministarstvu regionalnog razvoja i  EU fondova Šime Erlić: Ako znamo da se trenutno na području grada ulaže preko 2 milijarde kuna iz EU sredstava onda stvarno možemo govoriti o povijesnim brojkama, o investicijskom bumu koji se dešava iz EU fondova u javnu infrastrukturu na području grada Zadra u ovom trenutku.

Na dan kad u Zadru počinje nova akademska godina, državni tajnik u Ministarstvu znanosti Ivica Šušak ističe kako će najstarije hrvatsko sveučilište projektom rekonstrukcije stare Tehničke dobiti  2 tisuće četvornih metara prostora , što će doprinjeti : Vjerujem da će još bolje doprinjeti i međunarodnoj vidljivosti kako bi se poboljšala internacionalizacija Sveučilišta u Zadru.

Zadovoljstvo početkom obnove 112 stare zgrade nije krio ni zadarski gradonačelnik Branko Dukić. Dobra suradnja sa Sveučilištem dovela je do toga da se napokon ova zgrada privede svrsi, poručuje: Napokon da se ova zgrada privede svrsi a to je ono što je ostavština obitelji Bakmaz , da ovo bude obrazovno-odgojna ustanova. Ovo je samo nastavak niza obnoviteljskih projekata grada Zadra nakon obnove Bedema, obnavlja se crkva Sv. Nikole, Centar za mlade, Studentski dom- da ovom gradu damo što veću vrijednost.

Projekt "Sveučilišne znanstveno-nastavne infrastruktore za 21. Stoljeće" vrijedan je 34 milijuna kuna, od čega je26 milijuna kuna europskih sredstava.

Tonski prilog S. J. Mandić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.