Hrvatski radio

Radio Zadar

Napravite i vi svoj mali vrt

21.04.2021.

11:03

Autor: S.Drazic

Napravite  i vi  svoj mali vrt

Napravite i vi svoj mali vrt

Foto: - / -

Povrće, začinsko bilje, cvijeće, sve to nalazi mjesto u našem vrtu ili u „malom“ vrtu na balkonu, terasi ili barem na prozorskoj dasci gdje možemo, ako ništa drugo, imati teglicu s peršinom. Darko Blažević iz zadarske Gradske knjižnice donosi par naslova koje nude odlične savjete iz vrtlarstva.

Proljeće nam je došlo. S njime i radovi u vrtovima. Zemlja se počela obrađivati, siju se salate, sade se tikvice, krastavci i kraljevi vrta - pomidori. Povrće, začinsko bilje, cvijeće, sve to nalazi mjesto u našem vrtu ili u „malom“ vrtu na balkonu, terasi ili barem na prozorskoj dasci gdje možemo, ako ništa drugo, imati teglicu s peršinom. Teror prevelikog izbora. Kao i u svemu, tako i u knjigama o vrtlarenju, ima svega - većinom je dosadan „kopi-pejst“ koji se može komotno preskočiti, a bazira se na šturom opisu biljaka i kalendaru radova. Treba znati odabrati one knjige koje zaista vrijedi pročitati.

Prva knjiga koju preporučujem je svojevrsna Biblija bio vrtlarstva, a napisala ju je Marie-Luise Kreuter pod naslovom Bio vrt. Ova knjiga nije trendovska knjiga. Ona je nastala na dugo i postupno građenim temeljima. S problemima biološkog uzgoja bavi se dugi niz godina i kad je autorica osjetila da nezaustavljivo raste broj vrtlara amatera koji su spremni i imaju snažnu želju uzgajati prema pravilima prirode, tada je ova knjiga izašla na vidjelo. Ova knjiga, stoga, počinje opisom osnova. Zatim praksom: kompost, malčiranje i kompostiranje površine, gnojidba, plodored i mješovite kulture, gredice na humcima, zaštita bilja. Slijedeće poglavlje govori o povrtnjaku i voćnjaku, pa je tu poglavlje o cvijetnjaku i prirodnom vrtu koji uključuje biljke penjačice, živice, vodeni vrt, travnjaci i cvjetne livade.

 Važan dio knjige tiče se dobrosusjedskih odnosa – koje biljke valja sijati/saditi jedne uz druge kako bi si međusobno potakli rast, a koje se ne vole? Znate li da salata neće rasti uz peršin, a da se rana mrkva i luk vole jer mrkva štiti luk od lukove muhe, a luk mrkvu od mrkvine muhe? Dakle kad planirate sjetvu, saznajte iz ove knjige koje biljke su dobri susjedi ili loši susjedi. To je dobro znati kad planirate sjetvu. Svakom vrtlaru i vrtlarici neprocjenjivi su recepti izrade bioloških preparata za zaštitu biljaka. Tako primjerice saznajemo da drvni pepeo djeluje protiv uši, a puževe možemo odbiti pomoću prstena od drvenog pepela posipanog oko biljaka. Cvijeće, drveće, začinsko bilje, ukrasno bilje... Nema segmenta koji autorica nije pokrila.

 

Iako je Hrvatska zemlja s dugom poljoprivrednom tradicijom, rekli bismo da je danas mladim ljudima više nego ikada prije otežano ostati na selu i živjeti od zemlje. Početna ulaganja su velika, birokracija beskrajno komplicirana, a tržište zasićeno uvezenom hranom po niskim cijenama. Posebno je teško za vlasnike gospodarskih imanja s malom poljoprivrednom površinom koji imaju ideju, ali nikakvo iskustvo u uzgajanju hrane. Prema podacima iz 2016., u Hrvatskoj ima više od 60 tisuća OPG-ova, čija je površina manja od jednog hektara. Je li moguće lokalno uzgajati hranu na ekološki način na svega 1 hektar zemlje i još k tome biti profitabilan?

Za kanadskog farmera Jean-Martina Fortiera (zovu ga rock zvijezda organske poljoprivrede) odgovor je na oba pitanja potvrdan, a način kako je to postigao ponudio je u knjizi “The Market Gardner” (u hrvatskom izdanju pod naslovom “Eko-povrtlar” u izdanju Planetopije), čija je svrha mladim poljoprivrednicama pružiti poslovni plan, tehnike i osnovne alate za postizanje mikrogospodarstva od kojeg će moći profitabilno živjeti bez dugova za pokretanje farme. 

Svoj model poslovanja i vrtlarenja prozvali su “The Market Gardner” i temelji se na visokoj produktivnost na maloj parceli zemljišta, intenzivnim metodama proizvodnje, produljenju sezone i prodaji izravno na tržište. Propagiraju tehnike kojima se smanjuje količina rada potrebnog za pripremu i održavanje terena, poput gušće sadnje usjeva kojima se vrlo uspješno potiskuje rast korova. Riječ je o biološki intenzivnom uzgoju, metodi u hortikulturi u kojoj uzgajivač maksimalno povećava urod usjeva na minimalnoj površini zemlje dok istodobno nastoji vratiti i poboljšati kakvoću tla. Specifičnost njihova rada je ručno korištenje alata i uređaja koji su posebno oblikovani i prilagođeni kako bi poslovi bili učinkovitiji i više ergonomski. Tipičan primjer su široke vile za rahljenje tla, jedan od osnovnih alata koji simbolizira učinkovit manualni rad u ekološkom vrtu.

Osnovne karakteristike vrtova na imanju Le Grelinette

1.No-till sistem obrade tla (bez pluga ili mehaničke obrade tla)
2. Standardizirane gredice
3. Gusta sadnja
4. Pažnja na poboljšanju kvalitete tla
5. Korištenje “pametnih” ručnih alata i opreme
6. Neprestana rotacija usjeva na gredicama

Ova knjiga budi nadu da mali vrt koji rađa raznovrsne kulture može biti isplativo, ali istodobno i ispunjavajuće zanimanje.

 

 

Trenutno nas većina provodi puno vremena u kući i s malo kontakta s prirodom, a obasipani stalnim izvještajima, podacima i vijestima podložniji smo neugodnim stanjima tjeskobe i stresa. Stoga je upravo uzgajanje i njega sobnih biljaka odlična prigoda da se ponovno povežemo s prirodom i unutar naša četiri zida! Za sve one koji pokušavaju zazeleniti svoj životni prostor svakako se trebate upoznati s knjigom „Ljekovita moć sobnog bilja“ (Superbiljke koje uzvraćaju ljubav) autorice Fran Bailey. Dovoljno je pogledati sadržaj ove knjige, koji je podijeljen na naslove tipa „Biljke koje smiruju i opuštaju“, „Biljke za dobar san“, Biljke koje donose radost i sreću“, Biljke koje podižu mentalnu energiju i koncentraciju“, „Deset biljaka koje je lako njegovati“… Knjiga obiluje kratkim i jasnim tekstovima, jasnim uputama. Što možete naučiti čitajući ovu knjigu? Pa, npr. , da tlo u kojem rastu naše biljke sadržava mikrobe, popularno zvane „vanjski endorfini“, koji djeluju kao prirodni antidepresivi i stimuliraju hormon sreće serotonin u našem mozgu? Biljke također pročišćavaju zrak, povoljno djeluju na učinkovitost i koncentraciju, pomažu kod nesanice, opuštaju, smiruju i olakšavaju oporavak kad smo bolesni.

Strasna botaničarka i cvjećarica Fran Bailey grupirala je biljke prema njihovim blagotvornim svojstvima. Osim što ćete saznati kako se brinuti za pojedinu biljku, koliko joj treba vode, svjetlosti i vlage, saznat ćete i koje su biljke najbolje za koju prostoriju, kako odabrati biljke, kako ih presađivati, razmjestiti i najbolje iskoristiti sve njihove blagodati.

Iz knjige smo odabrali  tri biljke koje je lako održavati čak i potpunim početnicima, a koje će vam i uz vrlo malo truda zasigurno i obilato uzvratiti ljubav.

U poglavlju koje predstavlja biljke koje smiruju i opuštaju popularni je filodendron. Brzo raste i lako ga je njegovati pa ćete s njime lako postići "efekt džungle". Možete ga smjestiti visoko na zidne police niz koje se može spuštati, ili ga posadite u teglu i poduprite žičanom konstrukcijom ili štapom obloženim mahovinom, uz koje se može penjati. Njegovi okrugli, srcoliki listovi mogu ublažiti oštre kutove modernih, minimalističkih prostora i stvoriti zelenu fokalnu točku koja potiče opuštanje.

Biljke koje osvježavaju zrak

Dobro nam je poznat štetan utjecaj toksina u onečišćenim urbanim područjima, no jeste li znali da unutrašnjost vašeg stana također može biti onečišćena raznim kemijskim spojevima koji mogu izazvati respiratorne tegobe i alergije. Kada je NASA tražila biljke koje najučinkovitije pročišćavaju zrak, na vrhu popisa našla se Jedarce, nezahtjevna i korisna biljka. Usprkos slabijem svjetlu i nemaru ova će biljka postojano cvjetati tijekom mnogih mjeseci. Istovremeno će vrijedno raditi na uklanjanju hlapljivih organskih spojeva iz atmosfere, poput onih koje pronalazimo u otapalima. Testovi su pokazali da je ova biljka uspješna i u hvatanju plijesni koja se prenosi zrakom, a koja izaziva simptome alergije i astme. Kao dodatna prednost, jedarce može pomoći i da se dobro naspavate.

Biljke koje podižu mentalnu energiju i koncentraciju

Biljke pomažu smanjiti mentalni umor. Jedna od takvih je ružmarin. Ispitivanja su pokazala da sastojci koje pronalazimo u ovoj dobro poznatoj kulinarskoj biljci poboljšavaju moždanu funkciju: sam miris dovoljan je da poveća sposobnost pamćenja složenih događaja i zadataka. Iako se uobičajeno sadi vani, ružmarin će lijepo uspijevati ako ga stavite na prozorsku dasku s južnom orijentacijom. Kako biste opustili snažan miris, protrljajte listove među prstima i duboko udahnite. Male molekule esencijalnog ulja biljke preko prstiju će prijeći u krvotok, koji će ih prenijeti do mozga.

Naučite se brinuti o kućnim biljkama i dopustite im da se zauzvrat i one brinu za vas.

Još jedna knjiga svakako mora bit predmet vašeg interesa posebno ukoliko se odlučite na organski uzgoj hrane na malim gredicama, balkonima, terasama, prozorskim klupicama… Riječ je o knjizi pod naslovom „Uzgajajte svoju superhranu“, autorice, Gayle Trail. Autorica polazi od jednostavne premise: uzgajajte hranu na svakome mjestu. Dobra vijest za svakog vrtlara početnika je da biljke žele rasti i to u najnepovoljnijim uvjetima. Većina biljaka koje smo udomaćili u pravilu je nešto izbirljivija od prosječnog korova pokraj pločnika, ali mnogo začinskih trava i povrća dovoljno je odlučno i hrabro da bi napredovalo na prilično neočekivanim mjestima. Dakle zašto ne bi primjerice u kuhinji uzgajali klice ili u posudi na unutarnjoj ili vanjskoj klupici mentu ili vlasac, na balkonu pomidore. Gayla Trail otkrit će vam kako možete bilo gdje uzgajati svoju ukusnu i jeftinu organsku i zdravu hranu. Knjiga je prepuna korisnih savjeta i osnovnih informacija o:

-         odabiru mjesta i maksimalnom iskorištavanju zemlje (čak i ako nije savršena)

-         uzgoju obilnog uroda u teglama i odabiru najboljih sorti

-         konzerviranju i čuvanju plodova kako biste maksimalno iskoristili svoj velikodušni vrt

-         ekološkim, štedljivim projektima koji su istodobno i lijepi

-         i još mnogočemu!!

 

 Gdje je raj?

Zanimljivo je što se u toliko religija ovog svijeta ljudi žele vratiti u rajski vrt nakon smrti ne shvaćajući da imamo sposobnost napraviti to u ovom životu. Vrtlarenjem stvarate svoj rajski vrt između čovjeka i biljaka koje on uzgaja. Od samog planiranja, prvih niknutih biljčica, cvjetova, plodova… Sve to donosi radost i inspiraciju. Rad u vrtu čini nas zdravijima, sretnijima, oslobađa nas stresa. Upustite se u vrtlarsku avanturu i naučite kako proizvesti svoju hranu, zasadite svoj mini povrtnjak. Vrtlarenje je besplatna psihoterapija.

Ako želiš biti sretan jedan dan – napij se.

Ako želiš biti sretan godinu dana – oženi se.

Ako želiš biti sretan do kraja života – postani vrtlar. (kineska poslovica)

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.