Hrvatski radio

Radio Zadar

Napunite mobitel sunčevom energijom na rivi

22.12.2015.

13:16

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od sada i na zadarskoj rivi, te u još pet gradova u Zadarskoj županiji sasvim besplatno i jednostavno možete napuniti vaše mobitele. Dovoljno se priključiti na "pametnu klupu", puniti mobitel, sjediti i "surfati".

Solarna klupa u sklopu svoje konstrukcije ima ugrađen samostalni fotonaponski sustav te uz mogućnost sjedenja, proizvodi električnu energiju. Postavljena je po jedna klupa u svaki grad u Zadarskoj županiji, dakle uz Zadar, tu su Biograd, Benkovac, Obrovac, Nin i Pag. Klupe su postavljene na turistički frekventnim otvorenim površinama i to na glavnim  trgovima, šetalištima i šetnicama. 

Ciljevi projekta su:

- autonomni, besplatni, cjelodnevni pristup električnoj energiji za punjenje komunikacijskih uređaja

podizanje razine svijesti kod korištenja obnovljivih izvora energije

- podizanje razine turističke usluge

- bolja informiranost turista i lokalnoga stanovništva

Solarna klupa može poslužiti i kao hotspot područje, dakle ima mogućnost da se preko nje korisnici mogu spojiti na internet i surfati na mreži koja je gradski hotspot. Svaka klupa ima i četiri USB ulaza, čime je omogućeno punjenje tableta i mobitela. Ukupna vrijednost projekta je 44.925 kuna, a u potpunosti je financiran novcem Zadarske županije. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.