Hrvatski radio

Radio Zadar

Narcisima protiv raka dojke

25.03.2017.

12:55

Autor: HRT - Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povodom Dana narcisa - Svjetskog dana posvećenog borbi protiv raka dojke, Europa donna organizirala je na zadarskom Narodnom trgu humanitarnu akciju u kojoj su mnogi dragovoljnim prilozima za narcise pomogli opremanje Onkološkog odjela zadarske bolnice.

U Hrvatskoj se obilježava Dan narcisa. Humanitarna akcija posvećena je prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Prigodnom prodajom narcisa želi se podignuti svijest o toj bolesti i educirati žene o važnosti redovitih pregleda kako bi se bolest otkrila što prije.

http://www.zjz-zadar.hr:

Dan narcisa je tradicionalna akcija posvećena borbi protiv raka dojke koja se u Hrvatskoj organizira 21 godinu za redom, istoga dana u cijeloj Hrvatskoj. U Zadru ovaj dan obilježavamo već 15 godina.

U Republici Hrvatskoj od raka dojke oboli više od 2.600 žena, a više od 1.000 ih umre. Kod 5% do 10% novooboljelih uzrok leži u genetskim promjenama na koje ne možemo utjecati. Važno je napomenuti da, ukoliko se rak dojke otkrije na vrijeme, mogućnost njegova izlječenja veća je od 90%.

Rak dojke je vodeća zloćudna novotvorina i u žena Zadarske županije po broju umrlih i po broju novooboljelih. U Zadarskoj županiji od raka dojke godišnje oboli od 100 do 130 žena, a 20% novooboljelih žena je mlađe od 50 godina. Prema podacima o smrtnosti u Zadarskoj županiji od raka dojke godišnje umire od 30 do 40 žena, a 10% umrlih od raka dojke je mlađe od 50 godina.

Zbog toga je pokrenut Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke koji se provodi u RH pa tako i u Zadarskoj županiji od 2006. godine. Program je namijenjen ženama u dobi 50 do 69 godina koje imaju prijavljeno prebivalište na području Zadarske županije. One se pozivaju svake dvije godine na besplatnu mamografiju, bez obzira na to imaju li zdravstveno osiguranje ili su neosigurane. U tijeku je provođenje petog ciklusa koji je započeo u prosincu 2016. godine, tijekom kojega će se u Zadarskoj županiji ukupno pozvati oko 31.000 žena koje su rođene od 1947. do 1966. godine.

Besplatni telefon za bilo koje upite vezane uz Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke je 0800 200 157.

Ciljevi ovog preventivnog programa su otkrivanje raka dojke u što ranijem stadiju kada je uspješnost liječenja veća te smanjenje smrtnosti od raka dojke.

U Savjetovalištu za mentalno zdravlje, ZJZ Zadar Kolovare 2, pružamo i psihološko savjetovanje i potporu oboljelim ženama i članovima obitelji ukoliko im je potrebna, uz prethodni dogovor na broj telefona Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti  023 314 783.

Sve one žene koje nisu obuhvaćene ovim godištima, a imaju u svojoj obitelji oboljele od ovog raka i ostale faktore rizika za obolijevanje, trebaju krenuti s preventivnim pregledima ranije od 50 godine života, u dogovoru sa svojim izabranim liječnikom.

Najznačajniji rizični čimbenici koji povećavaju rizik nastanka raka dojke su:

 • Dob
 • Prva menstruacija prije 12-godine života
 • Menopauza nakon 50-godine života
 • Nerađanje ili rađanje poslije 30-godine života
 • Pojavnost raka dojke i/ili raka jajnika kod bližih srodnika
 • Prethodna bolest dojke

Povećan rizik za rak dojke vezan je uz određene životne navike i stil života koji se smatraju nezdravim:

 • Nezdrava prehrana (visok udio masnoće u hrani)
 • Pretilost
 • Povećana konzumacija alkohola
 • Pušenje
 • Izloženost radioaktivnom zračenju

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.