Hrvatski radio

Radio Zadar

Naruče se internetom, pošiljatelj nepoznat...dok se dijete ne otruje

26.06.2019.

12:54

Autor: Suzana Jakšić Mandić

ilustracija: Hrvoje Jelavić / Pixsell

ilustracija: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Foto: - / -

"Često su dio vikend-zabava. Dolaze u prahu ili u tabletama, s adresa kojima je kasnije nemoguće ući u trag – ova pojava se podcjenjuje, tek za 4-5 godina će se znati koliki su joj razmjeri kad ti mladi ljudi uđu u sustav kao ovisnici".

Na pojavu novih droga upozorava Siniša Kabić Peters iz zadarske Udruge Porat. Ona je jedan od partnera zadarskom Zavodu za javno zdravstvo koji je danas javno-zdravstvenom akcijom u Poliklinici i na Narodnom trgu obilježio Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga.

Trenutačno imamo pojedinačne slučajeve gdje roditelji dolaze sa svojim djetetom od 17-18 godina, reagira se u onim momentima kad je već prisutna psihoza odnosno promjene u ponašanju - opisuje Peters iskustva u radu sa štićenicima udruge: 

    Dok dijete funkcionira normalno i zadovoljava neke društvene forme se ne reagira nego se čeka da se to vidi prema vani. Problem je u detekciji droga, nema testova , ne zna se niti tko je poslao, koja je to supstanca, uzimanje takvih stvari ravno je uzimanju otrova . Konzumenti se oslanjaju na ocjene koje su te tvari dobile na tzv.marketu gdje se prodaju, jesu li to plusevi koje je netko sam sebi stavio ja ne znam, u svakom slučaju to je visoko rizično ponašanje. Roditelji moraju biti obrazovani u smislu korištenja interneta. Tragično je što se reagira tek kad je voda došla do grla. S obiteljskim liječnikom se već dosta toga može riješiti, sve treba riješiti jako diskretno, ne treba mladu osobu diskriminirati, samo je potrebno da roditelj odvoji vrijeme za svoje dijete, da se ne zavarava u stilu mom djetetu se to ne može dogoditi - upozorava Peters. 

U svijetu i kod nas bilježi se trend smanjivanja opijatskih ovisnika, ali problem su nove droge, potvrđuje i voditeljica Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje zadarskog Zavoda za javno zdravstvo dr Stela Klepac Erstić. Za nove sintetske droge još uvijek nemamo testove, dodaje: Što bude u ponudi testova mi to nabavimo, ali uspjeh je kratkotrajan jer se promjenom molekule promijeni sastav i ta se droga ne može više detektirati . Sintetske marihuane nešto uspijemo detektirati, sami pacijenti nam kažu da su pušili nešto nalik na marihuanu, klasični test bude negativan tako da je to onda neka sintetska droga.

U takvim uvjetima najvažnija je prevencija društva koje od vrtićke dobi mora raditi na obrazovanju i prevenciji ovisnosti, poručila je doktorica Klepac Erstić. 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.