Hrvatski radio

Radio Zadar

Nasadi slučaj prijavili policiji

20.05.2020.

16:50

Autor: Anita Perica

Nasadi slučaj prijavili policiji

Nasadi slučaj prijavili policiji

Foto: - / -

Kada su probušene rupe na platanama, što je i je li ulijevano u debla, te tko je eventualni počinitelj - utvrđivat će policija. To je zasad najkraći sažetak slučaja oštećenja platana na Obali kralja Tomislava, na koji je, podsjećamo, ukazao građanin posredstvom gradskoga vijećnika Ante Rubeše.

Na nekoliko platana na Obali kralja Tomislava kod tzv. Peglice uočene su rupe, a po oštećenjima na deblu sumnja se da je u otvore ulijevan neki otrov. Štoviše jedna platana je osušena i zasigurno će biti odsječena, a sudeći po izgledu krošnji ni druge nisu u najboljoj kondiciji. Zadarski Nasadi slučaj će prijaviti policiji – potvrdila nam je pomoćnica direktora Nasada Zrinka Prusac:

       Jutros smo imali sastanak i zaključili da odmah trebamo prijaviti policiji i nakon toga ćemo vidjeti…Svakako ovo suho stablo ćemo morati u dogledno vrijeme popilati, a ove tri preostale prikratitit pa ćemo vidjeti što će biti…

Nažalost ovo nije izdvojeni slučaj uništavanja stabala u Zadru - podsjeća Zrinka Prusac:

       Sličan slučaj isto prije 2 godine u perivoju Sfinga odnosno u uvali Maestral kod Doma umirovljenika, samo što nisu bile platane neko lovori…

Počinitelj nije pronađen, a osušena stabla lovora Nasadi su morali ispilati. Općenito, pilanje je usluga koju građani od Nasada traže češće nego sadnju:

       Da, imamo dosta negativnog iskustva, smetaju im stabla, oni bi posjekli sve borove zbog iglica, lišće smeta zato što stvara otpad, crnike plodovi žirevi isto tako smetaju jer ih moraju stalno skupljati, uređivati itd.

Zaboravlja se pri tom da su stabla zaštita od buke, prašine, povoljno utječu na klimu, sprječavaju eroziju tla, proizvode kisik te uz ostalo imaju značajnu estetsku ulogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.