Hrvatski radio

Radio Zadar

20:27 / 07.03.2019.

Autor: rzd

Nasilje protiv žena kao gorući problem

Nasilje protiv žena kao gorući problem

Nasilje protiv žena kao gorući problem

Foto: - / -

Premda je 110 godina prošlo od prvog obilježavanja Dana žena, ni danas se ne može reći da su prava žena izjednačena sa muškim pravima. Dapače, stanje nije ni blizu 40 posto a u međuvremenu bujaju stari problemi poput nasilja nad ženama.

Tu Hrvatska nije izuzetak u odnosu na ostatak svijeta samo što su kazne i način sankcioniranja u tom ostatku primjerenijI pa se stječe dojam da je nasilja manje. Pročelnica odjela sociologije na zadarskom Sveučilišta prof. Valerija Barada kojoj su inače specijalnost sociokulturalna pitanja rodnih razlika te sociologija rada, tvrdi da je jako teško utvrditi točan broj prijava ali nasilja je i više nego je prijavljeno.

 

"Nezahvalno je govoriti o sivim brojkama ali neke projekcije govore da na 1 prijavljeni oblik nasilja dolazi čak do 15 neprijavljenog, bilo da je to silovanje ili drugi oblik nasilja. Zapravo, dijelom je percepcija učestalosti nasilja veća jer se o njemu više i govori".

A bez obzira što se više govori u javnosti, značajni postotak neprijavljenog nasilja dolazi i od šutnje samih žena.

" Uzroke takvoj šutnji treba tražiti u osjećaju srama koje žene proživljavaju" dodaje prof. Barada ističući kako su patrijarhalne sociokulturalne vrijednosti temelj objašnjenja ovog fenomena ali i globalna istina u kojoj živimo. Nasilje naime raste u cijelom svijetu a Hrvatska čak i ne stoji loše u odnosu na ostatak jer ima zakonski dobra rješenja. No, bez obzira na pojavnost i količinu nasilja, čak ako je i jedna žena pretrpila nasilje,previše je, ističe prof. Barada.


Dan žena pak u fokus stavlja prava žena na rad i vrednovanje istog u odnosu na muške kolege. Globalni podaci pak govore ovoga puta u korist Hrvatske pa na jednu "mušku" kunu žene zarade između 88 do 92 lipe. Ipak, najmanje jednakosti ima u sektoru obrazovanja i zdravstva. Na tržištu rada stanje nije idealno jer su žene dominantno opeterećene kućanskim poslovima. 83 posto žena obavlja svakodnevne poslove dok su muškarci u 17 postotnom omjeru. Premda se čini da žena ima u politici više nego prije, pročelnica odjela sociologije tvrdi kako u Saboru nikad nije bilo manje žena od osamostaljenja države, a u polugama vlasti nisu zastupljenje koliko bi trebalo. I sve te brojke i podaci i dalje zvuče poput ponavljačke lekcije iz godine u godinu jer gorući problem vezan
uz položaj žena svakako je nasilje pa nek se ovaj Dan žena iskoristi kao propaganda u njegovom iskorjenjivanju, poručuje Valerija Barada.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.