Hrvatski radio

Radio Zadar

17:27 / 18.02.2022.

Autor: Radio Zadar

Nastava na daljinu imala je svoje i dobre i loše strane

Okrugli stol o nastavi na daljinu

Okrugli stol o nastavi na daljinu

Foto: Sveučilište u Zadru / Radio Zadar

Rad na daljinu omogućio je odgojno-obrazovnim ustanovama obradu gradiva u okolnostima pandemije i nemogućnosti dolaska u ustanove, ali vrijeme pokazuje da takva nastava nije uspjela osigurati provedbu nacionalnog kurikuluma. Mnogi učenici i studenti po dolasku u nove ustanove u inicijalnim testovima su pokazali „rupe u znanju“, na što treba dodati negativne psihološke i zdravstvene efekte. 

Nastava na daljinu je poput štapa čovjeku koji je slomio nogu – može se kretati, ali ne i potpuno nadomjestiti zdravu nogu, rečeno je na okruglom stolu „Pedagoške implikacije odgoja i obrazovanja na daljinu“, koji je danas u okviru HKO projekta „Kompetencijski standardi nastavnika, pedagoga i mentora“ održan na Sveučilištu u Zadru.

- Odgoj i obrazovanje na daljinu omogućili su našim učenicima, studentima i njihovim obiteljima, kao i gospodarstvu i društvu u cjelini, nastavak rada, što je veliki uspjeh. Najveće zasluge u tom pogledu pripadaju odgojiteljima, učiteljima, nastavnicima i profesorima koji su, uz pomoć pratećih službi, radom na daljinu nastavili neprekidno razvijati mlade generacije i u ovim izvanrednim okolnostima- istaknuo je moderator prof. dr. sc. Igor Radeka, otvarajući raspravu.Međutim, sve se češće može čuti pitanje je li rad na daljinu neizbježna alternativa redovitom radu samo u izvanrednim okolnostima ili je to ravnopravan način rada u odnosu na klasičan odgoj i obrazovanje licem u lice u modernim društvima zahvaćenim blagodatima informatičke revolucije?

prof. dr. sc. Igor Radeka

Svoja zapažanja iznijeli su ravnateljica Dječjeg vrtića Nemo iz Zagreba Mia Čović, ravnatelj Osnovne škole Stjepana Radića iz Brestovca Orehovičkog Zdenko Kobeščak, pedagoginja Gimnazije Franje Petrića u Zadru Antonija Kero, prof. dr. sc. Toni Bielić, maturant Marin Jurišić te studentica Nikolina Zrilić - navodi se uz ostalo u priopćenju sa Sveučilišta u Zadru.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.