Hrvatski radio

Radio Zadar

Nastavak pobune: Zbog fiskalizacije zatvorili štandove

02.07.2013.

11:22

Autor: bkolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na zadarskoj Gradskoj tržnici trgovci ponovo se prosvjedovalo zbog uvođenja fiskalizacije. Prodavači su protivljenje fiskalizaciji izrazili zatvorivši svoje štandove simbolično na pola sata. Osudili su jučerašnji napad na vlasnike štanda koji su jučer počeli izdavati fiskalne račune, ali su opovrgnuli i optužbe iz Ministarstva financija da se fiskalizaciji protive oni koji ne žele plaćati poreze.

Vlasnica obrta Anka Birkić ističe da već 16 godina radi na tržnici i plaća sva davanja državi:

"Nitko, baš nitko ne želi izbjeći porez, ali želimo da se pojednostavi dodavanje poreza, fiskalna blagajna ne dolazi u obzir zbog naših uvjeta rada, tražimo jednostavniji način oporezivanja, mi imamo kase, ali ih ne želimo upotrijebiti iz jedinog razloga, jer to nije u skladu s našim poslovanjem, primjerice cjenkanje kako to urediti, to je jednostavno nemoguće".  – kazala je A.Birkić.

Fiskalizacija znači zatvaranje 50 posto obrta na tržnici ponovio je pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija:

"Apeliramo na resorno ministarstvo financija i Vladu da odgodi primjenu zakona o fiskalizaciji do daljnjega ili da povuče zakon o fiskalizaciji da bi se u tom intervalu u tom tajmingu našlo pravično rješenje a mi predlažemo uvođenje paušala."

Uranija je osudio i jučerašnji napad na vlasnike štanda koji su počeli izdavati fiskalne račune.

A Anka Perović, čiji su suprug i sin jučer napadnuti i danas je nastavila s izdavanjem računa. Kaže i kako danas ima čak više kupaca koji joj daju i podršku.

Zbog napada na dvojicu trgovaca na zadarskoj tržnici koji su odlučili izdavati fisklakne račune, ali i sve više protivnika fiskalnih blagajni, oglasilo se Ministarstvo financija.  Ističe se da taj nemili događaj upućuje na pravi razlog prosvjeda - poduzetnici koji ne žele plaćati poreze nastoje izbjeći provedbu zakona kako bi za sebe osigurali novac poreznih obveznika. Iz Ministarstva financija građanima poručuju da će fiskalizacija značiti manje prekupaca, više reda na tržnicama, transparentnije cijene proizvoda i kvalitetniju ponudu od proizvođača vlastitih proizvoda i tako im omogućiti prostor na tržnicama koji su dosad okupirali preprodavači.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.