Hrvatski radio

Radio Zadar

Izgradnja škole u Nigeriji napreduje no potrebne su nove donacije

10.04.2022.

12:18

Autor: Maja Milin

Izgradnja škole u Nigeriji

Izgradnja škole u Nigeriji

Foto: Brižna srca / -

Gostujući u programu Radio Zadra, profesorica Mirta Tomas s Odjela za talijanistiku Sveučilišta u Zadru istaknula je da su dosad prikupljenim donacijama, koje udruga „Brižna srca” prikuplja za izgradnju škole na jugu Nigerije u Esanlandu, dovršeni grubi radovi, postavljen je krov, prozori i vrata. U mjesecima koji su pred nama biti će postavljene pločice, radit će se na uređenju unutarnjih prostorija i vanjskog okoliša, a plan je nabaviti školski autobus i pomoćno dostavno vozilo.


- Odaziv naših ljudi velikih srca je sjajan, a stanje na terenu to dokazuje, poručila je prof. Tomas dodajući kako su donacije i dalje dobrodošle kako bi se radovi nastavili i projekt priveo kraju.


Esanland je zemlja naroda Esan, koja se prostire na visoravni ruralnog teritorija države Edo u Nigeriji. Dosad je preko 1000 djece izrazilo želju za školovanjem, a prije službenog početka školske godine, plan je pružiti mogućnost školovanja brojnim ženama koje nisu imale mogućnost školovanja u ranoj mladosti.


Brižna srca

Brižna srca

Foto: Brižna srca / -

- Kao žena, posebno sam osjetljiva na žensko pitanje, kaže prof. Tomas navodeći kako veliki broj mladih žena stupa u brak prije navršene 18. godine života, te mnoge od njih nisu pismene. Kako je projekt izgradnje škole prvotno zamišljen kao trojni – od sirotišta preko školskog centra do doma za starije osobe, cjeloživotno školovanje svakako je dio tog plana.Projekt kojeg je osmislio nigerijski novinar i književnik Innocent Omozokpia, predsjednik kulturne organizacije Esan Nokpeholo/Mega Forum prepoznat je i vrlo vrijedan jer predstavlja odgovor na kronični nedostatak osnovne školske infrastrukture i nemogućnost ostvarenja temeljnih prava za svu djecu Esanlanda, tj. da pohađaju školu, steknu temeljno obrazovanje, kako bi nakon uspješno dovršenog obrazovanja postali odgovorni i perspektivni članovi svoje zajednice.Projekt škole u Esanlandu

Projekt škole u Esanlandu

Foto: Brižna srca / -

Udrugu BRIŽNA SRCA moguće je pronaći na društvenim mrežama, a svi zainteresirani pojedinci mogu malim novčanim prilozima podržati projekt izgradnje školskog centra u Esanlandu na humanitarni račun: IBAN – HR5023400091111129576; SWIFT - PBZGHR2X

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.