Hrvatski radio

Radio Zadar

Nastavlja se trend pada prihoda Županijske uprave za ceste

27.09.2016.

12:46

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na kolegiju zadarskog župana Stipe Zrilića danas smo od ravnatelja ŽUC-a Mile Fabijana čuli kako će usprkos ostvarenom financijskom rezultatu ova uprava do kraja godine ostvariti zacrtani plan, ali na uštrb redovitog održavanja cesta.


Nastavlja se trend pada prihoda Županijske uprave za ceste, a s tim raste opasnost od pogoršanja stanja sigurnosti na zadarskim cestama. Naime, kako bi pokrili manjak prihoda iz državnoga proračuna županijske ceste smanjuju ulaganja za redovito održavanje.

Na kolegiju zadarskog župana danas smo od ravnatelja ŽUC-a Mile Fabijana čuli kako će usprkos ostvarenom financijskom rezultatu ova uprava do kraja godine ostvariti zacrtani plan, ali na uštrb redovitog održavanja cesta. 

Županijska uprava za ceste u redovitom polugodišnjem izvješću zabilježila je manjak prihoda od 2,9 milijuna kuna. Kada ga se uveća za oko 2,3 milijuna kuna manjka iz prošle godine ukupan rezultat poslovanja za prvih šest mjeseci je minus od oko 5 milijuna i 200 tisuća kuna. Kako smo čuli od ravnatelja ŽUC-a Mile Fabijana zbog prenesenog manjka nije realiziran planirani iznos od 400 tisuća kuna za radove izvanrednog održavanja:

Vidljivo je da smo ostvarili manjak prihoda od 2,66 posto manje nego je planirano bilo za prvo polugodište ove godine ali to je temeljem nerealiziranih sredstava iz jedicica lokalne samouprave i stupanja na snagu izmjena i dopuna pravilnika o visini naknada koja se plaća pri registraciji motornih vozila a koji izrjekom smanjuje prihode županijskoj upravi otprilike procjenjujemo od 8 do 10 posto za sljedeću godinu - kazao je ravnatelj ŽUC-a. 

Sredstva koja su utrošena za gradnju i rekonstrukciju odnose se isključivo na pripremu projektne dokumentacije – naglasio je ravnatelj ŽUC-a i optimistično zaključio - kako bismo u nekim, nadamo se boljim vremenima, imali projekte za poboljšanje stanja na županijskim cestama. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.