Hrvatski radio

Radio Zadar

Nastavljena potraga za nestalim švicarskim speleoroniocem

30.09.2022.

09:28

Autor: HRT Radio Zadar/HGSS

Potraga za nestalim Švicarcem

Potraga za nestalim Švicarcem

Foto: HGSS / -

Hrvatska gorska služba spašavanja objavila je na svojim internetskim stranicama da je nastavljena potraga za nestalim Švicarcem. 


Prema planu akcije i prioriteta pregleda mogućih mjesta gdje bi nestala osoba mogla biti, fokus se vratio na pregled vrulje. 


Speleoronilački spašavatelji nastavili su prethodno obustavljenu potragu u vrulji zbog obilnih oborina i aktivnog izgona vode iz vrulje. Bez obzira na smanjenu vidljivost (zbog oborinskih voda), spašavatelji su pregledali vrulju do kraja objekta odnosno preronjena je duljina od okvirnih 1200 m (u jednom smjeru) na prosječnoj dubini od preko 40 m, objavljeno je na stranici HGSS-a.


Pretraga se odradila kroz više zarona u segmentima po 400 m. Spašavatelji su koristili uređaje zatvorenog kruga disanja (rebreatheri) i podvodne propulzijske uređaje (skutere). U navedenom razdoblju kompletan objekt preoronjen je dva puta s više timova pri čemu su posljednji dan dva tima otišla na kraj vrulje da se maksimizira šansa pronalaska osobe u manje idealnim uvjetima vidljivosti u objektu.


Zaroni u navedenim uvjetima su zahtjevni kako organizacijski tako i tehnički te u vremenskim okvirima do 3 sata po zaronu svrstavaju ovu intervenciju u jednu od najzahtjevnijih speleoronilačkih pretraga u povijesti hrvatskog ronilačkog spašavanja.


U aktivnom dijelu speleoronilačke pretrage je sudjelovalo petero ronilaca s opremom zatvorenog kruga disanja (rebreather uređajima), te dodatnih petero ronilaca koji su organizacijski i logistički potpomogli akciju na terenu.


HGSS u suradnji s policijom nastavlja potragu za nestalom osobom u smanjenom intenzitetu do pojave novih indicija.


Dugotrajna potraga za nestalim speleoroniocem nastavila se od 23. do 25. rujna 2022.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.