Hrvatski radio

Radio Zadar

Nastavljena tradicija Raspivanog Bibinja

11.08.2019.

08:16

Autor: Žana Ljuština

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Foto: - / -

Sinoć se održao najpoznatiji i najstariji, klapski susret Zadarske županije - Raspivano Bibinje. Na Trgu Sri Sela okupilo se 9 klapa koje su svojom pjesmom nastavile tradiciju dugu 39 godina .

Opuštenost i dalmatinski štih sinonimi su za Raspivano Bibinje. Tradicionalni susret klapske pjesme održava se na malom trgu uz crkvu svetoga Roka. Upravo na ovom mjestu prve glazbene korake napravio je i najpoznatiji bibinjski slavuj.

To je bio naš splitski festival naš San Remo, ovo je za Bibinje bilo sve! Tu sam naučio pivati, dan danas se vraćam tu - kaže Tomislav Bralić iz klape Intrade.

Raspivano Bibinje odraz je bibinjskoga duha, temperamenta. Zato je važno da je postao tradicija naglašava Ivica Sikirić Ićo iz klape Bibinje.

Mislim da je to naša obaveza da nastavimo s tim radom, 39 godina, mislim da će još dugo trajati.

Dolaze ovamo rado i muške i ženske klape iz cijele Hrvatske.

Lipo je baš je lipo, klape su probrane, baš je dobro. - govori Ivana Kulonja iz klape Zikva.

Zanimljivo. Na ovom se susretu ne osvajaju nagrade jer raspivano bibinje nema natjecateljski karakter. Sve se svodi na borbu za pljesak i bis.

Publika nagradi ono što se njoj svidi, znači uhu, duši, srcu godi oni to nagrade i klape pozivaju na pjevanje. - objašnjava Bruno Bugarija načelnik općine Bibinje.

Susreti kojima se njeguje "akapela" način pjevanja iznimno su važni za Dalmaciju. To je baština koju treba čuvati.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.