Hrvatski radio

Radio Zadar

Nastavljeno suđenje Draženu Slavici

29.04.2013.

12:19

Autor: nb

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ispitivanjem vatrogasnog vještaka Branka Šimare na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno je suđenje šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Slavici za kornatsku tragediju. Vještak Šimara je rekao kako se dio odgovornosti mogao pronaći i kod odgovornih osoba u Nacionalnom parku Kornati, jer nisu provedene mjesre zaštite od požara, ali i kod odgovornih osoba u MORH-u, jer nisu održavani kanaderi.

Vještak Šimara je ponovio tvrdnju s prošlog ročišta da mu je kolega iz MUP-a pred 10 osoba rekao da je iz DORH-a zabranjeno podizanje optužnica protiv drugih osoba, a što bi išlo u korist Slavici. Upotrijebljene su sve raspoložive snage, ali onakav požar na onakvom terenu nije bilo moguće ugasiti bez zračnih snaga - rekao je Šimara dodajući kako nakon stradavanja vatrogascima više nije bilo pomoći.

 "Takav požar bez zračnih snaga nije moguće ugasiti. Taktika gašenja je da se upute vatrogasci na teren kako bi navodili zračne snage i eventualno štitile objekte od požara. I takvu taktiku je primjenio Dražen Slavica, tražeći helikopter za prijevoz vatrogasaca i kanadare za gašenje požara" - rekao je Šimara.

Na pitanje zastupnika optužbe je li sve poduzeto do trenutka, ali i nakon stradavanja vatrogasaca vještak Šimara pokušavao je objasniti da je vještačio postupanja do trenutka tragedije. Nakon stradavanja više im nije bilo pomoći - istaknuo je Šimara:

"Jer vatrogasci nakon što su stradali njima više pomoći nije bilo. Pomoć takvim osoba jedino je morfij da ne pate i ne osjete bolove. Ova pomoć pri 95 posto izgorenog tkiva, pri spaljenim dišnim organima, vatrogasci ne mogu i nisu osposobljeni za pomoć takvim osoba. Mogu ga samo još više inficirati. Za to trebaju doći liječnici i medicinsko osoblje koje je specijalizirano za opekline" rekao je Šimara.

Državni odvjetnik Zvonko Ivić prigovorio je iskazu vještaka Šimare istaknuvši kako je pristran i pogoduje optuženiku jer je Slavica kao nekadašnji član predsjedništva udruge profesionalnih vatrogasaca bio Šimari nadređeni koji je tajnik te udruge.

Suđenje se nastavlja 8. svibnja, kada će biti ispitan vještak telekomunikacijske struke.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.