Hrvatski radio

Radio Zadar

Nastavljeno suđenje u slučaju Adria

13.03.2013.

15:30

Autor: nb

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Trgovačkom sudu u Zadru nastavljeno je suđenje u slučaju Adria. Svjedočile obje strane.

Na Trgovačkom sudu u Zadru nastavljeno je suđenje u slučaju Adria. Svjedočile su obje sukobljene strane. Vlasnik Adrije d.d. Miodrag Lacić koji je tužbom je zatražio raskid ugovora s "Adrijom Zadar 1", čiji su suvlasnici Jadranko Lisica i Neven Badurina, odgovorila protutužbom jer tvrde da postoji dodatak sporazumu o preuzimanju radnika.

 

Potpuno suprotne iskaze dali su sukobljeni Miodrag Lacić, koji želi rakinuti ugovor o Zakupu Adrije, sa Adrijom 1 odnosno Jadrankom Lisicom i Nevenom Badurinom.


Prvi je svjedočio suvlasnik Adrije Zadar 1 Jadranko Lisica koji je rekao da im je u pregovorima o zakupu Adrije Miodrag Lacić govorio da su obveze tvrtke 82 milijuna kuna, a ispostavilo se da su potraživanja vjerovnika više od 220 milijuna kuna. Također je rekao da je dogovor bio da se 76 radnice iz Benkovca i Knina prebace u Adriju d.d., odnosno da se pošalju na Zavod jer da se nije mogla nastaviti proizvodnja ako ostanu raditi u tvornici zbog prevelikih troškova prijevoza, te da su na to pristali i sindikati i Miodrag Lacić. Lisica je također rekao da su u posao trebali krenuti iz nule, ali im je samo za pokretanje posla, odnosno deblokadu računa, te plaćanje režijskih troškova trebalo oko 7 milijuna kuna.

Ovakav iskaz potvrdio je njegov poslovni partner Neven Badurina, poznatiji kao "kralj inćuna" i vlasnik Ostree, koji je dodao da ih je u vrijeme potpisivanja glavnog sporazuma o zakupu i preuzimanju radnika, Lacić uvjeravao da od Podravke trebali naplatiti 4 milijuna kuna potraživanja. Da su uspjeli naplatiti to potraživanje, spornih 76 radnica iz Benkovca i Knina radile bi u Adriji Zadar 1, ali kako se to nije dogodilo, sa sindikatima i Lacićem dogovoreno je njihovo otpuštanje, odnosno prebacivanje u sada zamrlu Adriju d.d. I Lisica i Badurina su potvrdili da im je dugoročni cilj bio preuzeti poslovanje Adrije i da to i dalje žele učiniti.

 


Vlasnik Adrije Miodrag Lacić, u svom svjedočenju rekao je da je u zakup ušao na inzistiranje glavnog vjerovnika HPB-a i Nevena Badurine, ali da su mu glavni uvjeti bili nastavak proizvodnje i preuzimanje svih radnika. Također je rekao da ukupni dug Adrije iznosi oko 126 milijuna, a ne 220 kako su to rekli Lisica i Badurina. Što se tiče prebacivanja radnica, Lacić je rekao da nije htio potpisati prebacivanje u njegovu sada zamrlu Adriju, jer da to nije po zakonu. Ustvrdio je da su Lisica i Badurina pokušali to učiniti u dva navrata, na mirovinskom, ali nakon nadzora policije i državnog inspektora to ipak nije učinjeno. Svjedočenje je zbog iscrpnog iskaza Lacića prekinuto, a nastavak je zakazan za 21. ožujka.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.