Hrvatski radio

Radio Zadar

Natjecanje počinje - zadarske boje prvi put brane dva zbora

25.05.2023.

09:05

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Vokalni ansambl Brevis

Vokalni ansambl Brevis

Foto: Koncertni ured Zadar / Radio Zadar

S početkom u 20 sati u crkvi sv. Krševana održat će se koncert Vokalnog ansambla Brevis iz Osijeka u sklopu otvorenja 13. Međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova Zadar. Ulaz je slobodan. 

Vokalni ansambl Brevis je vrhunski ženski pjevački zbor i dugogodišnji umjetnički projekt dirigentice dr. Antoanete Radočaj-Jerković i klavirskog suradnika Davora Dedića. Zbor je već godinama jedan od najuglednijih hrvatskih pjevačkih zborova o čemu svjedoče brojna priznanja i nagrade, umjetnički projekti i suradnje te koncertna gostovanja po cijelom svijetu.


U organizaciji Koncertnog ureda Zadar do nedjelje će u gradu boraviti 300-injak zborskih pjevačica i pjevača iz Hrvatske i još 6 zemalja. Umjetnički voditelj natjecanja Tomislav Košta navodi da se ove godine natječe 13 zborova:


Iz ostalih zemalja tu su zborovi iz Češke, DR Kongo, BiH, Slovenije, Angole te s Kosova, a ove godine imamo i dva zadarska zbora koji će braniti naše boje, ne sjećam se da su ikada nastupala dva zadarska zbora, to će biti HGPD Zoranić i Mješoviti zbor Glazbene škole Blagoje Bersa.


Natjecanje koje se u Zadru bijenalno održava u cilju poticanja razvoja amaterskog zborskog pjevanja, ove se godine odvija u spomen na nedavno preminulog zadarskog glazbenog pedagoga i skladatelja maestra Antuna Doličkog. 13 zborova natjecat će se u tri kategorije: mješoviti zborovi, ženski ili muški te vokalni ansambli.  Natjecateljski dio manifestacije odvijat će se u crkvi poznatoj po posebnoj akustici prikladnoj za zborske izvedbe - Sv. Krševanu . Ulaz je slobodan, a posebno atraktivan dio za građane svakako će biti promenadni nastupi zborova koji će se odvijati na Forumu, Pozdravu suncu te na Narodnom trgu, od četvrtka do nedjelje . Tko će biti dobitnici Zlatnog, Srebrnog i Brončanog križića opatice Čike kao i Velike nagrade Grada Zadra odlučit će međunarodno prosudbeno povjerenstvo . 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.