Hrvatski radio

Radio Zadar

Navigacijski satelit nazvan po 10-ogodišnjoj učenici iz Garića kod Ražanca kruži oko Zemlje

07.12.2021.

11:45

Autor: Radio Zadar

Nikolina Rudić

Nikolina Rudić

Foto: S. Jakšić Mandić / Radio Zadar

Europski satelit iz sustava Galileo koji nosi ime 10-ogodišnje Nikoline Rudić iz Garića kod Ražanca uspješno je lansiran u Zemljinu orbitu prije dva dana. Ime „Nikolina" satelit je dobio nakon provedenog likovnog natječaja u organizaciji Europske komisije. 

Nikolinina najveća želja je upoznati našu pjevačicu Franku Batelić

Agencija za razvoja Zadarske županije ZadraNova priredila je susret novinara s nadarenom učenicom, njezinom učiteljicom i majkom . 

Kreativna Nikolina učenica je 4. Razreda Osnovne škole Jurja Barakovića iz Ražanca. Njezin likovni rad i maketu ocjenjivački žiri ocijenio je najboljim u konkurenciji 1544 rada . Obitelj Rudić se prije 5 godina vratila u Ražanac iz Njemačke, navodi mama Barbara te dodaje kako je Nikolina od malih nogu kreativna : 


Nikolinina majka Barbara Rudić

Satelit Nikolina lansiran je u nedjelju iz Francuske Gvajane, dio je navigacijskog sustava Galileo koji Europskoj uniji omogućuje vodeće mjesto u razvoju svemirskih tehnologija, pojasnili su u agenciji ZadraNova. Sama Nikolina nije očekivala pobjedu na velikom natječaju prije dvije godine: 


Nikolina Rudić

Na pitanje što želi postati jednog dana kreativna djevojčica odlučno odgovara kako želi postati arhitektica. Svemu je doprinijela učiteljica Ana Zekanović koja je listajući likovne natječaje prijavila Nikolinin rad :


Učiteljica Ana Zekanović

Lijepa priča je poticaj svim nadarenim osnovcima , dok nas s neba prati satelit Nikolina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.