Hrvatski radio

Radio Zadar

Nazvao hitnu pomoć iz hira, a snimku razgovora objavio na društvenim mrežama

28.02.2022.

12:04

Autor: Radio Zadar/PU zadarska

Zvao hitnu, pa kazneno prijavljen

Zvao hitnu, pa kazneno prijavljen

Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell, ilustracija

Zadarska policija otkrila je muškarca koji je potkraj studenoga prošle godine zvao hitnu pomoć, iako nije trebao liječničku intervenciju. Naime, 52-godišnjak je nakon lažne uzbune, snimku objavio i na društvenim mrežama. 

Sumnja se ga se da je 30.studenog prošle godine u noćnim satima preko centra 112 putem telefona uputio poziv hitnoj pomoći radi pružanja liječničke pomoći, iako je znao da to nije potrebno niti istinito, a koju snimku neistinito upućenog poziva hitnim službama je potom objavio na društvenim mrežama.


Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela lažna uzbuna, protiv osumnjičenika je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.


Ovakve lažne dojave pored što remete normalan rad žurnih službi mogu ugroziti druge osobe kojima je u isto vrijeme doista potrebna pomoć tih službi. Stoga iz policije apeliraju na građane da ne dojavljuju lažne obavijesti i ne upućuju lažne pozive za pomoć hitnim službama kako ne bi ugrozili druge osobe ili njihovu sigurnost i upozoravamo ih da time čine kazneno djelo „lažne uzbune“ za koje je predviđena kazna zatvora u trajanju do 3 godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.