Hrvatski radio

Radio Zadar

Ne manje vrijedni nego samo drukčiji

15.10.2019.

13:50

Autor: Božidar Kolega

Ne manje vrijedni nego samo drukčiji

Ne manje vrijedni nego samo drukčiji

Foto: - / -

Udruga slijepih Zadarske županije prigodnom svečanošću obilježila je danas Međunarodni dan bijelog štapa. Taj se dan obilježava u svijetu s ciljem podizanja svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima.

Mladen Bajlo predsjednik Udruge istaknuo je kako je suradnja s Gradom Zadrom izvrsna, kao i s brojnim zadarskim institucijama i drugim udrugama.  Na žalost, slijepe i slabovidne osobe i dalje nailaze na neshvaćanje okoline:

Imamo osobu koja je dobila rješenje, u rješenju 100 posto osoba slijepa potpuno, u rješenju mu se odbija pravo na osobnu invalidninu s obrazloženjem da je lakšeg ozljeđenja zdravlja.

Udruga se inače u posljednje vrijeme prijavila na brojne projekte, kako nacionalne i lokalne, tako i europske, a kako bi svojim članovima olakšala život, kazala je voditeljica projekata Ana Perica:

Potrebe osoba s invaliditetom u ovom slučaju slijepih osoba su razne, različite, svatko ima individualne svoje potrebe i kao udruga moramo raditi u tom cilju da se sve te potrebe uspiju zadovoljiti, a za to nam treba više novčanih sredstava i preko projekata nadamo se da ćemo moći ostvariti to.

Jedna od udruga s kojima odlično surađuju je i zadarski Lions.

Za ovu godinu smo da dovedemo kazališne slijepih „Novi život“ iz Zagreba. Da u Zadru izvedu predstavu i da prihod od prodaje ulaznica namijenimo  Savezu slijepih, odnosno udruzi slijepih u Zadru.

Kazala je Davorka Mezić pozvavši Zadrane da u što većem broju 18.og listopada dođu u kazalište lutaka kako bi ne samo pomogli zadarskoj udruzi slijepih već i  putem predstave shvatili da biti slijep ne znači biti manje vrijedan već samo drukčiji .

prilog Božidara Kolege

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.