Hrvatski radio

Radio Zadar

Ne nasjedajte na tzv. prikupljanje donacija za gluhe po trgovima i ulicama

14.12.2019.

07:46

Autor: HRT Radio Zadar / HSGN

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / -

Hrvatski savez gluhih i nagluhih (HSGN) upozorio je da se po gradskim trgovima i ulicama diljem Hrvatske, a posebice sada u predbožićno vrijeme, susreću osobe koje se lažno predstavljaju kao gluhe osobe.

"Te osobe nude građanima potpisnu listu i traže ih donacije. Želimo istaknuti da to nisu gluhe osobe, lažno se predstavljaju te iskorištavaju osjetljivost građana na osobe s invaliditetom", upozorava HSGN u priopćenju.

Navode i kako te osobe ne prikupljaju donacije za gluhe osobe te tako stvaraju pogrešnu sliku o gluhima i narušavaju ugled stogodišnje organizacije osoba s invaliditetom kao što je Hrvatski savez gluhih i nagluhih. HSGN  upozorava i da uzastopno zaprimaju zabrinute pozive građana koji su zbunjeni zbog njihovog navodnog prikupljanja donacija. 

"Ovim putem želimo naglasiti kako Hrvatski savez gluhih i nagluhih ne prikuplja donacije na spomenuti način. Mole se građani da ne nasjedaju na ovu prevaru, ne potpisuju, ne daju svoji OIB i ne daju novac tim osobama. Ovim putem željeli bismo Vas zamoliti za pomoć pri osvješćivanju građana o neprimjerenim akcijama u našim gradovima kako bismo takvoj zloupotrebi statusa osoba s invaliditetom stali na kraj",  apeliraju iz HSGN-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.