Hrvatski radio

Radio Zadar

Ne smijemo dozvoliti smanjenje jedinica obiteljskog smještaja

18.11.2016.

07:06

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Budućnost obiteljskog smještaja u ovom trenutku je na prekretnici. Prema Smjernicima razvoja privatnog smještaja do 2020. godine predviđeno je smanjenje udjela smještajnih objekata u privatnom smještaju na 39 posto. To ne smijemo dozvoliti, jer bi se povećao udio sivog tržišta u privatnom smještaju.

Osim toga, obeshrabrili bi se ljudi da se legalno bave ovom djelatnosti čime bismo izgubili velik dio tržišta. Smatramo da to nije dobro. Obiteljski smještaj je iznimno dobro ocijenjen izvan hrvatskih granica“, rekao je predsjednik Zajednice obiteljskog turizma HGK Nedo Pinezić zatvarajući 3. Forum obiteljskog smještaja, koji se održavao od 15. do 17. studenoga u Zadru.

Na ovogodišnjem FOS-uizdvojenojenekoliko važnih tema. Jedna od njih je rekategorizacija ili nova standardizacija obiteljskog smještaja. „To je jedna vrlo široka tema o kojoj želimo razgovarati s Ministarstvom turizma. Tu temu treba voditi u dva pravca, jedan od njih su minimalni tehnički uvjeti, a drugi brendiranje izvornog hrvatskoga domaćinstva, što je nama u Hrvatskoj gospodarskoj komori kroz suradnju s ostalim resorima, pogotovo u drvnoj industriji te općenito industriji, iznimno važno. Želimo plasirati domaće proizvode u opremanje obiteljskog smještaja koji će se brendirati kao izvorno hrvatsko domaćinstvo.Treba uvesti standarde u privatni smještaj u smislu digitalnog opremanja i umrežavanja.U razvitak digitalnog opremanja izvornog hrvatskoga domaćinstva treba izdvojitinajmanje 50 posto ukupnih ulaganja.Vlasnicima izvornog hrvatskoga domaćinstva na raspolaganju trebaju biti povoljne kreditne linije koje će im to omogućiti“, istaknuo je Pinezić.

Dodao je kako je jedna od aktualnih tema na ovogodišnjem FOS-u bila i o parafiskalnim nametima - o tome kako oni nastaju, kako se formiraju te što plaćaju iznajmljivači u obiteljskom domaćinstvu. „Želimo imati povratne informacije te biti partneri u mijenjanju parafiskalnih nameta, posebice komunalne naknade, spomeničke rente, plaćanja ZAMP-u i sl. To je cijeli paket parafiskalnih nameta koji nas tišti kao građane i kao poduzetnike“, istaknuo je Pinezić dodavši kako je Hrvatska jedna od uzornijih zemalja u Europi po pitanju organizacije obiteljskog smještaja, a tome zasigurno pridonosi i trud Zajednice obiteljskog smještaja koja djeluje pri HGK.Ubuduće će na sve forume obiteljskog smještaja pozivati saborske zastupnike te ih informirati o prijedlozima izmjene određenih zakona koji tište vlasnike obiteljskog smještaja.

„Kvalitetu obiteljskogsmještaja prepoznaju i naši gosti, pa se vraćaju u obiteljski smještaj u Hrvatskoj. Treba naglasiti i kako se najveće povećanje turističkog prometa bilježi u obiteljskom smještaju. Iznajmljivači u obiteljskom smještaju postali su subjekt, a ne objekt, te će imati priliku razgovarati s resornim ministarstvom o svim potrebama i problemima koji ih tište. U tome je uloga HGK zaista velika, jer bez takvog podupiranja mikropoduzetnika ne bismo došli do ovakvih rezultata“, zaključio je Pinezić.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.