Hrvatski radio

Radio Zadar

"Ne štrajkamo zbog novca nego zbog principa"

16.10.2020.

12:50

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: SJM / HRT Zadar

foto: SJM / HRT Zadar

Foto: - / -

Zbog neuspjeha u kolektivnim pregovorima danas je u štrajk krenuo dio zaposlenika Agencije za studentski standard u Zadru. Oni ne pristaju da njihova plaća bude jednostrano određena, već zahtijevaju da se o tome pregovara s poslodavcem.

U štrajku je od jutros 15 od 36 zaposlenika Agencije u Zadru, kazao je na konferenciji za novinare pravni zastupnik  Samostalnog sindikata zaposlenika hrvatskih studentskih centara Tomislav Kiš:  15 ih je s nama u štrajku, bez popune s novozaposlenima u zadnjih 10-ak dana oni bi danas imali 3-4 čovjeka, ovako su sa studentima i neki iz kancelarija…- rekao je u Kiš ispred studentskog restorana.

Osim zastojem u kolektivnom pregovaranju, radnice u studentskoj menzi i fast-foodu općenito su nezadovoljne odnosom Uprave Sveučilišta u Zadru prema njima, rečeno je. Jedna od njih je i Tanja Gulan : Radimo tu 10-15-20 godina, uopće nas se ne pita kako nam je, je li nas boli kičma, tražili smo prije 5 godina bolju stolicu, cura koja je tu tek došla nju se odmah pita,nikad ništa nismo dobili...- navela je djelatnica u štrajku. 

Kiš poručuje kako ne štrajkaju za novce: Ne tražimo 10-15-20 posto veću plaću nego štrajkamo za princip, za plaću se želimo dgoovarati a ne da nam se ona određuje, to pravo imaju svi zaposlenici pa i na Sveučilištu u Zadru - naveo je Kiš. 

U Zadru je danas podršku štrajkašicama dala Biserka Sertić, predsjednica Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara RH: Agencija za studentski standard u Zadru je ogranak naše splitske podružnice ali u ovoj situaciji mi smo svi jedinstveni. Akcija se širi po cijeloj Hrvatskoj gdje god imamo članstvo, znači u svim studentskim centrima, spremni smo na štrajkove solidarnosti ako to bude potrebno - izjavila je Sertić.

U međuvremenu, studentima su ipak osigurani obroci. Komentirala je to Velida Matijević, sindikalna povjerenica Agencije za studentski standard u Zadru: Prehrana će biti organizirana, studenti će moći doći jesti ali bit će im malo teže, bit će gužva jer od naših radnika je ostalo samo njih par, sve drugo su studenti i radnici uprave, znači nisu stručni i bit će polako.

A koji je daljnji plan sudionicima štrajka: Mi želimo sjesti i pregovarati. Spremni smo ovu proceduru i ponoviti. Ako sda ne uspijemo iz prvog puta naš idući potez je da ponovno pokrenemo kolektivne pregovore s istim prijedlogom, s istim zahtjevima pa ćemo opet doći do procedure i možemo imati štrajk svakih mjesec dana ako treba jedan-   najavio je na konferenciji za novinare pravni zastupnik Tomislav Kiš.

 

ŠTRAJK u studentskoj menzi

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.