Hrvatski radio

Radio Zadar

Ne vozite dehidrirani!

20.07.2015.

12:12

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Unatoč apelima na oprez u prometu, ovoga vikenda zabilježen je rekordan broj prometnih nesreća. Na području zadarske Policijske uprave, u četrdesetak prometnih, dvije osobe smrtno su stradale, četiri je teško, a osam lakše ozlijeđeno.

Visoke temperature i nepažnja u gužvama česti su razlog sudara. Najviše prometnih dogodi se u vrijeme najveće frekvencije prometa, kazao je glasnogovornik PU Zadar Elis Žodan. Vozače moli da se suzdržavaju od alkohola -

"Sudeći prema našim dosadašnjim akcijama, uvijek se na cestama nađe alkoholiziranih vozača. Jedan od takvih je prouzročio nesreću sinoć oko 19 sati kod Deringaja u kojoj je stradao putnik u automobilu."

Podsjeća i na najrizičnije prometnice u Zadarskoj županiji na kojima se i događa najviše nesreća -

"To su prometnice od Zadra prema Posedarju i OD Zadra prema Dragama. Na tim se prometnicama događa najviše nesreća pa su i naše policijske patrole tamo najčešće." 

Najviše prometnih, nasreću, prođe samo s materijalnom štetom. Visoke temperature, žurba, nervoza i nedovoljna koncentriranost česti su uzroci nalijetanja vozila na ono ispred sebe u koloni, u kojoj ne držimo preporučeni razmak. Vozači zaboravljaju i još jednu preporuku. Čak i blago dehidrirani vozači, učine dvostruko više pogrešaka od onih koji su popili dovoljno vode – ili, dehidriran vozač jednako je opasan kao i onaj koji je vozile pod utjecajem 0,8 promila alkohola.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.