Hrvatski radio

Radio Zadar

Ne zaostajemo u projektima energetske obnove stambenih objekata

06.06.2019.

12:26

Autor: Maja Savić

Ne zaostajemo u projektima energetske obnove stambenih objekata

Ne zaostajemo u projektima energetske obnove stambenih objekata

Foto: - / -

Sukladno europskim direktivama sve novoizgrađene zgrade u zemlji morat će zadovoljavati kriterije energetske uštede ali i održivosti. Postojeće će se nadogradnjom potrebnih novih elemenata uklopiti u viziju obnovljene energetske održivosti stambenih objekata. Tim povodom održano je predavanje.

Riječ je o sveobuhvatnom zahvatu na zgradama koje obuhvaćaju razne aspekte visoko održivog standarda energetske uštede. Grad Zadar već ulaže za energetsku obnovu 250 milijuna kuna. Ana Bajlo, voditeljica odjela za energetsku učinkovitost pojašnjava o kakvim je promjenama je riječ:

" Izolacija, korištenje solarne energije, energetski učinkoviti prozori, sustav ventilacije, učinkovito grijanje. Takve zgrade iziskuju jako velika materijalna sredstva ali troše jako malo energije".

Za višestambene zgrade postoji natječaj koje provodi resorno Ministartsvo i njime se sufinanciraju postavljanje toplnske izolacije, javne rasvjete, zamjene energenta za grijanje, obnove fasadne stolarije.

Na stanarima je dogovoriti se kako namaći dodatna sredstva za nužne promjene. Goranka Tropčić Zekan iz Savjeta ta zelenu gradnju pohvaljuje inicijativu i dinamiku sveobuhvatne obnove koja u Hrvatskoj traje već neko vrijeme i ne zaostaje za zapadom:

"Globalno gledano imate puno zemalja koji nisu uopće ni blizu nama, u našoj regulativi možda smo i među boljima u Europi i konačno da smo negdje dobri."

Mišljenja je da trebamo pojačati tempo a što se zelene energije tiče žao joj je što solarnu energiju ne koristimo više. Obala je sunčana a tradicija govori da su nekada davno ljudi grijali svoje bojlere,vodu u bačvama na suncu te razvodili cijevi po cijelom vrtu. Oživjeti tradiciju u modernom duhu stvarajući iskoristivu neregiju ,barem dok se ne ugrade solarni kolektori, to bi bio dobar savjet zaključuje voditeljica zelene gradnje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.