Hrvatski radio

Radio Zadar

Nebeski spektakl vidljiv do Nove godine

24.12.2020.

14:01

Autor: Maja Savić

Nebeski spektakl vidljiv do Nove godine

Nebeski spektakl vidljiv do Nove godine

Foto: - / -

Na sam prvi dan zime na nebu se mogao golim okom vidjeti poseban i vrlo rijedak fenomen susreta dva planetarna giganta Saturna i Jupitera. Ako ne bude oblaka na nebu te dvije planete, doduše razdvojene možete vidjeti do Nove godine, u sumrak prema jugozapadu.

 Ovaj fenomen poznat i kao Božićna zvijezda zadnji puta se dogodio 1623 će a ponovno će se ova dva giganta sresti 2080, tako da se ovaj nebeski spektakl može vidjeti samo jednom u životu. Inače, od Zemlje su udaljeni 150 milijuna godina puta 9, preračunato iz astronomskih jedinica.

Obje planete nekoliko su puta veće od Zemlje. Dorijan Božićević, tajnik hrvatskog Astronomskog društva dodaje kako je potvrđena biblijska pojava koja je konjukciju Jupitera i Saturna opisala kao Betlehemsku zvijezdu a slijedom toga uvidom u znanstvenu arhivu, astronomi su isključili mogućnost eksplozije Supernove zvijezde koja bi potom ostavila sjajni trag na nebu. Također su eliminirali i pojavu komete, jer u vrijeme Isusova rođenja nije postojala nijedna kometa dovoljno blizu Sunca da bi razvila sjaj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.