Hrvatski radio

Radio Zadar

"Neće biti rezova u brodskim linijama i nema straha od strane konkurencije"

22.09.2016.

14:21

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastukture , otočani i brodari usuglašavaju plovidbeni red za naredno razdoblje, a istodobno se pripremaju za izazov ulaska strane konkurencije u pomorski promet. Očekuje nas naime raspisivanje dugogodišnjeg natječaja za 46 linija.

 Zato se u priobalnim županijama održavaju sastanci, tako danas i u Zadru.

Predstavnici ministarstva u Zadar dolaze nakon Splita, a još ih danas očekuju i u Šibeniku. Riječ je o temeljnom aktu kojim se definiraju sve brodske, brzobrodske i trajektne linije - objašnjava pomoćnica ministra Jadranka Fržop:

I utvrđivanje minimalnih uvjeta potrebnih za pojedinu vrstu broda kao i minimalnog broja prijevoza putnika. 

Želja im je sada čuti sve zainteresirane, prije svega predstavnike otočnih gradova i općina. Uoči početka sastanka, pitamo - Što je s linijama koje država subvencionira, hoće li biti rezova ?

Neće dolaziti do rezova pratit ćemo sve kao i do sada, sve potrebe   - kazala je Fržop.

Od sastanaka velika očekivanja ima i Ivan Franičević, ravnatelj Agencije za obalni linijski pomorski promet:

tako da bi mogli kvalitetno raspisati natječaje za iduće ja se nadam šestogodišnje razdoblje, trebamo raspisati 46 linija, to nije mala stvar.  

U ulozi domaćina je zadarski župan Stipe Zrilić. Istaknuo je kako je Županija u suradnji s Ministarstvom prometa osigurala značajna ulaganja u razvoj pomorske infrastrukturu.

I sada je ovo vrlo važan korak, napraviti redove plovidbe za trajekte i za plovidbe, kako bi otočani u tom smislu bili zadovoljni. 

Aktulana su i pitanja oko ulaska stranih brodara na naše tržište. U Agenciji za obalni linijski pomorski promet za sada kažu nisu zabilježili veliki interes, no isto tako ističu:

...žalosno je što mislimo da nismo konkuretni, mi smo konkurentniji, kvalitetniji od njihporučio je ravnatelj Agencije za obalni linijski pomorski promet, Ivan Franičević.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.