Hrvatski radio

Radio Zadar

Nedopuštenog glisiranja više nego ikad. Kaznama već premašena čitava 2019.!

11.08.2021.

13:21

Autor: Filip Matijević

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / -

- Još jednom ponavljamo da je dozvoljena brzina na udaljenosti od 0 do 150 metara od obale 5 čvorova, od 150 do 300 metara od obale je dozvoljena brzina 8 čvorova, a tek nakon 300 metara može se ploviti brzinom kojom želite, kaže lučki kapetan Alen Rukavina.

Od više milijun turista koliko ih trenutačno boravi u Hrvatskoj mnogi su takozvani vikend kapetani koji tijekom odmora uživaju upravljajući gliserima, jedrilicama i ostalim plovilima. Često neoprezno i neodgovorno. I takvih je sve više. Zato je i Policijska uprava zadarska ove sezone zabilježila rekordan broj prekršaja na moru. Možda turističkim brojkama nećemo dostići rekordnu 2019., ali evidentiranim prekršajima na moru je već prije sredine kolovoza nadmašena preklanjska sezona.

Glasnogovornica Ivana Grbin za Radio Zadar kaže kako je nedopušteno glisiranje na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale najčešći prekršaj. Samo u prvih deset kolovoških dana ispisano je 28 kazni:

Od početka turističke sezone je Policijska uprava zadarska evidentirala 115 prekršaja nedozvoljenog glisiranja, za razliku od 2020. godine kada ih je tijekom cijele sezone bilo evidentirano 77 i 2019. kada ih je bilo evidentirano 93.

Više ispisanih kazni rezultat je većeg broja turista na moru, ali i pojačanih policijskih snaga na čitavom zadarskom području:

Najviše oko arhipelaga otoka Pašmana, Ugljana i Vir i ispred Privlake i Bibinja. Plovilima je upravljalo dosta stranih državljana, a prekršitelji su sankcionirani novčanom kaznom u rasponu od 1.000 do 10.000 kuna.

Lučki kapetan Alen Rukavina:

Apeliramo uime Lučke kapetanije Zadar da se poštuju pravila plovidbe na moru. Još jednom ponavljamo da je dozvoljena brzina na udaljenosti od 0 do 150 metara od obale 5 čvorova, od 150 do 300 metara od obale je dozvoljena brzina 8 čvorova, a tek nakon 300 metara može se ploviti brzinom kojom želite.

Kako bi se izbjegle kazne, ali još više tragične posljedice: nautičari se moraju pridržavati propisa, kupači ne smiju plivati na udaljenosti većoj od sto metara od obale, a ronioci moraju označiti mjesto na kojem rone. I naravno, tko uoči nepravilnosti, neka zove 192.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.