Hrvatski radio

Radio Zadar

Nedostajao glas za rebalans, rastu li plaće pomoćnicima u nastavi...

22.09.2022.

14:59

Autor: Filip Matijević

.

.

Foto: Zadarska županija / .

Jedan je glas nedostajao vladajućem HDZ-u i partnerima da izglasaju rebalans proračuna Zadarske županije za 2022. godinu. Nedostajao im je glas Rajke Rađenović koja nije bila na Skupštini. Predložen je proračun u iznosu od milijardu i 582 milijuna kuna, odnosno 73 milijuna kuna više u odnosu na prethodni plan.

Oporba je imala niz prigovora, od nelogičnosti pa do prigovora da su iz realizacije proračuna izostale važne i obećavane stavke poput novca za azil, ali i:


- Bilo je rečeno da hospicij ide, a imam informaciju da novca za hospicij uopće nema, kazao je vijećnik Ivo Žuvela.


- Dakle, i azil ide i hospicij ide, odgovorio je župan Božidar Longin.


Osam odjela Opće bolnice Zadar ne može naći šefa. Ako nije alarm ovoliki odljev, doći ćemo u goru situaciju, kazao je pri početku Aktualnog sata Marko Pupić Bakrač iz Akcije mladih.


- Radi se o kolapsu koji zahtijeva urgentne mjere, kazao je Pupić Bakrač.


- Mislim da je naša bolnica dobra i da je u rangu puno jačih bolnica po imenu, odgovorio mu je župan Božidar Longin.


Novi vijećnik iz redova Mosta Đani Bunja, koji je zamijenio Radu Škaricu, zauzeo se za povećanje plaća pomoćnicima u nastavi. Njihova satnica je 25 kuna, a ovisno o broju sati neki primaju svega 2.000 kuna mjesečno:


Povećanje plaće za pomoćnike u nastavi?


- Prijedlog je da se satnica s 25 poveća na 33 kune, ukupno bi to u proračunskoj godini bilo dodatnih 300tinjak tisuća kuna, kazao je Bunja.


Vrlo izgledno je da će se ova inicijativa prihvatiti, kazao je župan. Komentirao je u pozitivnom svjetlu župan i ideju Ivana Matića da se branama spriječiti buduće izlijevanje mazuta u Zrmanju, a provjerit će i navode o radu kamenoloma na području koje je proglašeno zaštićenim dobrom države – u pitanju su Tulove grede i Majstorska cesta.


Vijećnica Vedrana Mišković postavila je upit tko je pokušao postati ovlaštena osoba umjesto ravnateljica Renate Peroš u zastupanju Narodnog muzeja Zadar:


- Zašto je NMZ podnio sudu prijavu za upis u sudski registar promjene osobe ovlaštene za zastupanje te izmjene općeg akta u listopadu 2021.? Tko je trebao biti ovlašten umjesto ravnateljice Renate Peroš i u čemu se sastoje izmjene statuta? Zašto izmjene i dopuna statuta nisu upisane u sudskom registru? Zašto je NMZ od navedenog odustao, odnosno nije dopunio zahtjev traženom dokumentacijom, kazala je vijećnica Mišković.


Odlučeno je i da će se uskoro uživo putem interneta prenositi sjednice Županijske skupštine čime će, složili su se vijećnici, njihovo djelovanje biti još transparentnije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.