Hrvatski radio

Radio Zadar

Nedostaje liječnika. Kako je "pokrivena" zadarska Hitna pomoć?

07.07.2019.

09:13

Autor: HRT Radio Zadar

dr. Martin Nonković

dr. Martin Nonković

Foto: - / -

Djelatnici Hitne pomoći u vrućoj turističkoj sezoni imaju pune ruke posla. Već godinama iz turističkih mjesta upozoravaju da jedino dobro ustrojena mreža medicinske pomoći može jamčiti sigurnost i stanovnika i gostiju, a njihovi timovi sve se teže popunjavaju liječnicima.

Kako dočekuju ovogodišnju špicu turističke sezone objasnio je u sinoćnjoj Temi dana HRT-a voditelj zadarske ispostave Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije dr. Martin Nonković. Kaže kako ima nešto manje intervencija u odnosu na isto lanjsko razdoblje, ali da im tek slijedi velik posao. Dodao je da u samom gradu Zadru djeluju dva medicinska tima, a u sezoni dodatan tim od 7 do 22 sata, a u cijeloj županiji deset timova, dva T2 i osam T1 timova. Osim u Zadru, turistički timovi su u Biogradu, Pagu, Kalima vikendom, dok je potpuno nova ispostava s T1 timom od 1. lipnja u Viru.  

Što se tiče toga, jesmo li "pokriveni", mi nikada ne možemo reći da smo do kraja pokriveni. Dakle, radimo s tih deset timova na 200.000 stanovnika, a sada tijekom sezone taj se proj udvostruči ili čak utrostruči, tako da ne možemo uvijek svima pružiti skrb, tako da molimo građane za strpljenje, rekao je dr. Nonković.

Dodaje kako se uvijek pred sezonu ponavlja pitanje nedostaka liječnika i medicinskoga osoblja. Kaže kako najviše nedostaje liječnika, ali u posljednje vrijeme i medicinskih sestara i tehničara, pa čak i vozača. Mi smo se i ove godine uspjeli pokriti, no tendencija je takva da sve teže pokrivamo sve timove, ističe zadarski liječnik. 

Gledateljima je pojasnio i koje su najveće boljke hitne medicine tijekom turističke sezone. Pritom je istaknuo kako su najveći problemi prisutni zapravo tijekom čitave godine, a ne samo u sezoni, jer hitna pomoć nerijetko "odrađuje" posao obiteljske medicine, pa i bolničkoga sustava, zbog čega nekada ne stignu na vrijeme na puno hitnije intervencije. 

Zbog toga prije svega treba educirati građane, ze iskomunicirati na razini bolnica, domova zdravlja, obiteljskih liječnika, da oni češće izlaze na one intervencije koje nisu hitne, a da Hitna pomoć odrađuje hitne stvari. Također treba rasteretiti hitne bolničke prijeme, koji su također prekrcani pacijentima tijekom čitave godine, a sada posebno, poručuje voditelj zadarske ispostave Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.