Hrvatski radio

Radio Zadar

Neka blagdani ostanu u lijepom sjećanju

17.12.2015.

14:02

Autor: Ž.Morović-Rudić/PU zadarska

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Policija i ove godine upozorava kako zloupotreba pirotehnike može dovesti do neželjenih posljedica te kako će u vrijeme blagdana pojačano nadzirati poštuju li trgovci ali i građani zakonske odredbe o njezinom korištenju.

Denis Marić iz zadarske PU podsjeća na prošlogodišnja stradanja od upotrebe pirotehničkih sredstava:

 Evidentirane su četiri nezakonite uporabe i neoprezna rukovanja pirotehničkim sredstvima. Dvije maloljetne osobe zadobile su teške tjelesne ozljede, a dvije lakše od kojih je jedna, na žalost, bila maloljetna, rekao je Marić.  

 Akcija „Mir i dobro“,  traje od 15.  prosinca do  8. siječnja.Policija će pojačano kontrolirati nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava. Pirotehnička sredstva I. razreda mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina u prodavaonicama i kioscima.

Međutim, pirotehnička sredstva razreda II., III., T1 i P1 mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina.

Policija je najavila i pojačan nadzor i sankcije najtežih prometnih prekršaja: alkohol, droga, brzina i (ne)korištenje sigurnosnog pojas.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.