Hrvatski radio

Radio Zadar

Neka ne budu teret nego bogatstvo u društvu

02.04.2016.

13:19

Autor: Filip Matijević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski je dan svjesnosti o autizmu. Dan je obilježen i u Zadru, pod sloganom: Autizam - poštovanje, prihvaćanje, inkluzija. Iako je još mnogo prepreka pred njima, društveno prihvaćanje osoba s autizmom je napredovalo, ističe Ante Armanini - predsjednik Udruge za autizam Zadar.

Prema procjenama, u Hrvatskoj živi 12 tisuća osoba s ovim biološkim razvojnim poremećajem mozga, a četiri do pet puta češće se pojavljuje kod dječaka. Dan je obilježen i u Zadru, pod sloganom: Autizam - poštovanje, prihvaćanje, inkluzija. 

 Iako je još mnogo prepreka pred njima, društveno prihvaćanje osoba s autizmom je napredovalo, ističe Ante Armanini - predsjednik Udruge za autizam Zadar:

   Djeca s poremećajem iz autističnog spektra se primaju u škole sa općom populacijom, postoji mogućnost dobivanja asistenata. I mislim da se kreće prema tome da se i u vrtićima... Vrtići nisu obavezni kao škola, ali ide se na to da se djeca s poremećajem iz autističnog spektra , pogotovo ona sa blažim oblicima, prime u vrtiće sa ostalom djecom.

  Brojke na nacionalnoj razini govore o 12 tisuća autista, a zadarska udruga ih broji 20-ak, iako je stvarna brojka vjerojatno znatno veća. U Hrvatskoj centri za autizam djeluju u Zagrebu, Splitu i Rijeci, uskoro i u Osijeku. Armanini se, kada je Zadar u pitanju, nada Centru Mocire:

  Mi se nadamo da će se napokon otvoriti Mocire i da će dio struke biti tamo zaposlen, koja će se baviti i autizmom i da nam to bude jedna potpora. Očekujemo da to bude i potpora i stručna suradnja s njima kako bi lakše rješavali ove naše probleme.

Armanini upućuje sve roditelje koji sumnjaju na mogući autizam kod svoje djece na internet adresu www,autizam-suzah.hr ili:  Mi se nalazimo u Ulici Domovinskog rata 7 na prvom katu, Imamo tamo jednu opremljenu, dosta dobru igraonicu za senzornu terapiju. Tu našu igraonicu koristi Kabinet za ranu intervenciju tako da petkom ujutro smo ustupili njima na korištenje jer oni tamo provode terapiju sa djecom baš na tim našim spravama i opremom za senzornu integraciju.

  Mozart, Einstein i Michelangelo samo su neke od poznatih osoba s autizmom. Sasvim dovoljan razlog da nam osobe s poremećajem iz autističnog spektra ne budu teret nego bogatstvo u društvu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.