Hrvatski radio

Radio Zadar

Neki nezakonito gomilaju oružje, a drugi ga predaju policiji - 2021. predano 59 komada i 274 bombe i mine

20.01.2022.

09:44

Autor: tp

Predana minsko eksplozivna sredstva

Predana minsko eksplozivna sredstva

Foto: Marijan Susenj / Pixsell

Obrovačka policija kazneno je prijavila  50-godišnjeg hrvatskog državljana za nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari. Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijski službenici Policijske postaje Obrovac oduzeli su mu dvije tromblonske mine i 10 komada streljiva.

Dok je 50 godišnjak s oborovačkog područja gomilao nezakonito oružje u posljednja dva tjedna na širem zadarskom području trojica građana su dojavili policiji za pronalazak minskoeksplozivnih sredstava. Nakon poziva policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu izuzeo je dvije ručne bombe, jednu improviziranu ručnu bombu i jedno topničko streljivo. Građani su na taj način izbjegli moguće prekršajne ili kaznene sankcije, a jednako tako su otklonili opasnost iz svoje okoline i dali doprinos većoj sigurnosti svih nas.


Nadalje, tijekom protekle 2021. godine građani su policijskim službenicima na području Policijske uprave zadarske, temeljem akcije „Manje oružja, manje tragedija“, predali ukupno 59 komada vatrenog oružja (26 komada automatskog, 10 komada poluautomatskog, 7 komada repetirajućeg te 3 komada drugog vatrenog oružja kao i 15 pištolja i revolvera), 274 komada rasprskavajućeg oružja (172 ručne bombe, 61 mine te 41 komad ostalih minsko-eksplozivnih sredstava), 19 877 komada streljiva za dugo i kratko naoružanje te 53,7 kilograma eksploziva.


Budući da se radi o dragovoljnim predajama, građani ne snose nikakve zakonske sankcije. Policija poziva građane, koji još u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji. O svojoj namjeri predaje građani mogu obavijestiti na broj 192 ili osobno u najbližoj policijskoj postaji, nakon čega će stručne i osposobljeni policijski službenici u civilu, opasna sredstva preuzeti na siguran način.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.