Hrvatski radio

Radio Zadar

Nekoliko požara zbog spaljivanja biljnog otpada

08.02.2019.

09:51

Autor: Radio Zadar

Marijan Susenj/PIXSELL

Marijan Susenj/PIXSELL

Foto: - / -

Tijekom proteklih dana, na području Policijske uprave zadarske zabilježen je veći broj požara, izazvanih neopreznim spaljivanjem biljnog otpada. Tako su jučer na benkovačkom i biogradskom području, kao i u okolici Zadra, zabilježeni požari koji su ostavljeni bez nadzora, te su se proširili.

Srećom, nije bilo ozlijeđenih osoba, a u većini požara izgorjela je suha trava i nisko raslinje i nije bilo veće materijalne štete. Policija poziva građane na povećan oprez prilikom spaljivanja i podsjeća da je zabranjeno spaljivanje biljnog otpada za vrijeme jakog vjetra, noću te u blizini šuma i objekata podložnih zapaljenju. Također podsjeća na obvezu da osoba koja spaljuje biljke ne smije napustiti mjesto na kojem gori vatra, dok se ona u potpunosti ne ugasi.

Napominju da je Zakonom o zaštiti od požara, za izazivanje požara iz nehaja predviđena novčana kazna od dvije do 15 tisuća kuna, a za namjerno izazivanje požara predviđena je kazna od 15 do 150 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana.

Apeliramo na sve građane, poljoprivrednike i šumske radnike: pridržavajte se zakonskih odredbi, ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte  prirodu i okoliš, jer i mala nepažnja može imati velike posljedice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.