Hrvatski radio

Radio Zadar

Nema novozaraženih u Zadarskoj županiji

19.04.2020.

11:39

Autor:

Dubravka Petric/PIXSELL

Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: - / -

U protekla 24 sata na području Zadarske županije nije bilo novih slučajeva oboljelih od koronavirusa. Ukupno je oboljela 81 osoba, pod aktivnim nadzorom tj. mjerom samoizolacije je 541 osoba, a nadzor je istekao za 1947 osoba.

Do sada je testiranje na koronavirus uzimanjem uzorka provedeno nad  659 osoba, od kojih je 566 bilo negativno, 81 pozitivan, a još se čekaju rezultati za 12 uzetih uzoraka. Na COVID odjelu Opće bolnice u Zadru nalazi se 6 osoba od kojih je jedna na respiratoru. U Ortopedskoj bolnici u Biogradu je 7  lakših pacijenata.

Prema dostupnoj statistici u Zadarskoj županiji i dalje je više zaraženih osoba ženskog spola, a najveći broj oboljelih pripada dobnoj skupini od 50 do 59 godina. Najmanje je oboljele djece i mladih do 19 godina.

Stožer Civilne zaštite Zadarske županije na današnjoj sjednici jednoglasno je donio Odluku kako će uputiti Prijedlog za donošenje Odluke o kretanju na području Zadarske županije bez e-Propusnici Stožeru Civilne zaštite Republike Hrvatske, koja bi na snagu stupila sutra. Svi gradovi i općine na području Zadarske županije suglasni su za ukidanje e-propusnica, uključujući i otoke osim Grada Paga koji još nije poslao svoju suglasnost.

Županijski stožer imenovao je tim za provedbu mjera pojačane kontrole za sprječavanje epidemije u sustavu socijalne skrbi, a koji će  danas obaviti nadzor u tri ustanove za smještaj starih i nemoćnih osoba. Za voditelja Tima imenovan je Bernard Maruna, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Zadarske županije, te članove tima Maja Pavković iz Centara za socijalnu skrb Zadarske županije, Ivica Dučić iz Policijske uprave Zadar, Vedrana Vučetić iz Civilne zaštite i Marijana Brajčić iz Državnog inspektorata u Zadru.

Policijski službenici su u protekla 24 sata obavili 375 provjera vezano uz provođenje mjera samoizolacije kojom prilikom su evidentirana 2 kršenja propisane mjere. Provodeći nadzor i provedbu Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravišta evidentirane su 34 osobe koje su pristupile policijskoj kontroli na prometnom punktu, a da pri tome nisu imali valjane propusnice.

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa od ključne je važnosti jer samo odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.