Hrvatski radio

Radio Zadar

Nema više kruženja? Parkiralište tražimo aplikacijom

31.01.2023.

14:14

Autor: Filip Matijević

.

.

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Pronalazak parkinga na području šireg gradskog centra izazov je i tijekom zime, a pogotovo u turističkoj sezoni. To bi ipak trebalo biti jednostavnije korištenjem danas predstavljene aplikacije Parkin. Ubrzo će proraditi i aplikacija kojom će se olakšati korištenje javnoga prijevoza. Obje mogućnosti dio su višemilijunskog projekta Zadar Urban Mobility koji je danas predstavljen u Providurovoj palači.

Nakon dvije godine i uloženih gotovo 15 milijuna kuna, od toga 12 milijuna bespovratnog europskog novca, Zadar je dobio mobilnu aplikaciju na čijoj se karti mogu pronaći slobodna mjesta za parkiranje i izvršavati plaćanje istim putem. Aplikacija obuhvaća 1.200 parkirnih mjesta na Poluotoku i širem centru, zove se Parkin.


Aplikacija veoma precizno izračunava vjerojatnost pronalaska parkinga u nekoj mikrozoni. Vozač ima jasnu i vizualnu predodžbu o tome hoće li ga negdje čekati parkirno mjesto ili neće.

Darko Ivanišević, predstavnik Pružatelja usluga Zajednice ponuditelja

Unutar mjesec dana proradit će i aplikacija koja sadržava sustav elektroničke naplate u javnom prijevozu te sustav informiranja u prometu i javnom prijevozu. 

Zahvaljujući mobilnoj aplikaciji očekujemo da će kupovina karata biti bitno pojednostavljena, a dolazak vozila moći će se pratiti u realnom vremenu, kao što je slučaju s Uberom. Praktički svaki mobitel postaje kiosk, prodajno mjesto na kojem se na jednostavan način mogu kupiti usluge javnog prijevoza i parkinga.

Goran Ranogajec, predstavnik Pružatelja usluga Zajednice ponuditelja

Možete stoga na pametne telefonu instalirati aplikaciju Parkin koja se tiče samo parkiranja ili pričekati koji tjedan te, kada proradi i dio o javnom prijevozu, instalirati aplikaciju Zadar Smart city koja objedinjuje sve mogućnosti unutar projekta Zadar urban mobility.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.