Hrvatski radio

Radio Zadar

Nemojte trpiti "za koga se oblačiš… ne treba ti taj posao, ja dovoljno zarađujem… tebi je biti kući s djecom" - reagirajte!

23.11.2022.

07:35

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Panel o nasilju u Gradskoj loži

Panel o nasilju u Gradskoj loži

Foto: SJM / Radio Zadar

Od početka ove godine PU zadarska je prijavila 332 osobe za nasilničko ponašanje u obitelji, 64 posto oštećenih su žene. Čulo se to uz ostalo od panelistica na tribini o verbalnom nasilju "Bole li riječi" koju je sinoć u Gradskoj loži priredila Dalmatinska podružnica Hrvatske udruge za odnose s javnošću.

Pogodno tlo za verbalno nasilje postale su društvene mreže, a na neprimjerenu verbalnu komunikaciju koja je često samo uvod u fizičko zlostavljanje upozorile su panelistice , među njima i Sabina Glasovac, potpredsjednica sabora (SDP). Istaknula je kako unatoč činjenici da je od vremena „mudraca/madraca" u saboru prošlo niz godina, verbalno nasilje prema zastupnicama je i dalje prisutno: 

Verbalno nasilje je najčešće upakirano u humor, ali u biti cilj je ponižavanje žena . Brinu me otvoreni napadi na zastupnice u posljednje vrijeme, nakon 20 godina od onog „manje mudraca više madraca" i „manje pričaj više rađaj" opet imamo napade na zastupnice od strane kolega s desnice tipa - „ masne.. debele… nakaze…je li baba ili deda" i tome treba stati na kraj. Mi se znamo obraniti ali poruka koja se šalje s najviših državnih instanci je da je normalno vrijeđati žene na osnovi njihovih fizičkih osobina - navela je Glasovac. 


S. Glasovac

To verbalno nasilje treba prepoznati, odreagirati i sankcionirati - poručila je Glasovac, a s tim se slaže i novinarka HRT-a Zrinka Grancarić koja je posvjedočila o verbalnom nasilju kojem su novinari posebice postali izloženi u vrijeme covid-pandemije, kako na društvenim mrežama, tako i na terenu: 

 

Novinari crvi… novinari gnjide… dabogda svi crkli" takvi komentari nažalost postali su društveno prihvatljivi a mi moramo pokazati da svaka riječ boli i ostavlja teške posljedice po žrtvu - istaknula je kolegica Zrinka dodajući kako se ukoliko sumnjamo u nasilje kod susjeda, poznanika, kolega - ono mora prijaviti : 

Ja bih pokucala na ta vrata... , pokušala na taj način reagirati a drugi korak je pozvati policiju, mislim da svi to moramo raditi. Teške su to situacije, nitko ne želi ući u sukob, u nečiju obitelj, to je iznimno teško procijeniti no mislim da poziv policiji treba uputiti jer nekome potencijalno na taj način možemo spasiti život…svi mi koji gledamo sa strane a nismo ništa poduzeli i sami smo sudionici toga nasilja…

Zrinka Grancarić

Z. Grancarić

Verbalno nasilje je kažnjivo ! Ljiljana Gašperov Dujmović iz PU zadarske ukazala je na statistiku vezanu za nasilnička ponašanja u obitelji na području PU zadarske u 2021. godini. Prijavljeno 385 osoba, 60,6 posto su oštećene žene. U 2022.godini - prijavljene su 332 osobe, 64 posto oštećenih su žene.

Ali to su samo prijavljeni slučajevi, nažalost slučajeva neprijavljenog zlostavljanja puno je više. Zato i Vlatka Vučić Marasović, predsjednica Dalmatinske podružnice Hrvatske udruge za odnose s javnošću poručuje- verbalno nasilje treba prepoznati u javnom prostoru ali i u osobnom životu :  Ne dopustiti nikakvo omalovažavanje, vrijeđanje, ponižavanje tipa „za koga se oblačiš… ne treba ti taj posao, ja dovoljno zarađujem… tebi je biti kući s djecom" Poruka je REAGIRAJTE, NEMOJTE TRPITI ! 

Panelistice su bile Sabina Glasovac, Zrinka Gracarić, Nevenka Marinović, Vanja Tokić, Martina Buljat, Amanda Šikić Vernik, Ljiljana Gašperov Dujmović. Dalmatinska podružnica Hrvatske udruge za odnose s javnošću u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Zadarske županije i Narodnim muzejom Zadar organizirala je panel uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.