Hrvatski radio

Radio Zadar

13:54 / 10.08.2015.

Autor: Božidar Kolega

Neodržavani protupožarni putovi otežavaju posao vatrogascima

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gašenje požara na zadarskom području ovih dana otežavaju visoke temperature i jak vjetar. Ipak, uz pomoć zračnih snaga i izniman trud zadarski vatrogasci vatru uspijevaju staviti pod kontrolu prije nego nanese veliku štetu. No, i ove godine posao im otežavaju i protupožarni putovi zarasli u makiju.

Svaki požar u početku je mali, a brza intervencija najbolji je način da se spriječe štete koje vatra može nanijeti kada izmakne kontroli  - kaže županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša:

Jer nije u pitanju samo ugasiti požar, treba spriječiti da ne dođe, odnosno kad dođe da se može što prije doći do tog požara, da je takva organizacija da se što prije djeluje.

Na žalost u tome zadarskim vatrogascima odmaže stanje u kojoj se nalaze protupožarni putovi:

Jako smo nezadovoljni što se tiče protupožarnih putova, isto tako i prosikama. Ne govorim samo o Zadru nego općenito na širem području Zadarske županije. Praktički sad na ovim terenima gdje radimo nema nikakvih ni putova, ni staza, niti se može doći.

Nekada su tamo bile obradive površine, a putovi su bili održavani. Danas je  sve zaraslo, što i dovodi do većih požara upozorava Šoša:

U zadnjih 20-tak, 30 godina ,  bilo je niz takvih požara. Uzmimo Pelješac, Korčulu, vratimo se na Makarsku, Hvar, Dubrovnik. Bilo je takvih požara  i sigurno će ih biti. Sigurno da prijeti i to bi nadležni trebali vidjeti i nešto poduzeti po tom pitanju,

To međutim nije jednostavno:

Kod nas je teško znati tko je sve nadležan. Evo Šumarija Zadar, s njima smo u stalnom kontaktu, imamo dobru suradnju, i oni odrađuju dobar dio, međutim jednostavno nemaju  ni oni dovoljno financijskih sredstava da se ti putovi održavaju. Znate li što znači u jednoj borovoj šumi protupožarni put. On mora biti širok za jednu i pol visinu stabla koje tu raste. Kod nas je protupožarni put takav da se krošnje gore dodiruju.  

Prepreka je i privatno vlasništvo:

Tako da i kad se želi negdje probiti protupožarni put ili prosika to je imovinsko-pravno nerješivo, to je enigma u Hrvatskoj.

Ovu problemi nisu od jučer i na njih vatrogasci često upozoravaju, na žalost još uvijek bez rezultata. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.