Hrvatski radio

Radio Zadar

"Neprihvatljivo je da je 90 % Ravnih Kotara neobrađeno"

24.05.2020.

18:31

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: SJM

foto: SJM

Foto: - / -

U sklopu priprema za parlamentarne izbore, predsjednik SDP-a Hrvatske Davor Bernardić u radnom je posjetu IX. izbornoj jedinici. Nakon susreta sa članstvom u Trogiru i Šibeniku, u Zadru je zastao na drevnom Forumu.

Potencijal cijele Zadarske županije pa i Ravnih Kotara je i dalje neiskorišten, neprihvatljivo je da 90 posto zemlje nije obrađeno - naveo je Bernardić dodavši kako se susreo s uzgajivačima konoplje u zadarskom zaleđu :  Mi smo sada bili s vrijednim ljudima koji su prvi put posijali konoplju, ona ima veliki potencijal rasta, to može i hrvatskoj poljoprivredi  donijeti rast, pa i novu paradigmu u razvoju poljoprivrede. Stoga je SDP u saborsku proceduru uputio Lex canabis, cilj nam je da kroz uzgoj konoplje pomognemo kroz milijarde koje se nalaze na tom tržištu. U SAD-u i Kanadi je od uzgoja konoplje na raspolaganju 40 milijardi dolara, zašto Hrvatska ne bi iskoristila vliki potencijal plodnog tla u zadarskom zaleđu i proizvodila kulturu koja može pomoći razvoju čitave županije - pita se Bernardić. 

Uvest ćemo red u hrvatsku poljoprivredu ustvrdio je, a kad je o turizmu riječ, predsjednik SDP-a tvrdi da nas je dizanje boravišne pristojbe u nautičkom turizmu 10 puta defiitivno unazadilo u konkurentnosti. Hrvatska je imala najveći PDV u ugostitejstvu i turizmu u cijeloj Europi, stoga će jedan od prvih poteza biti sniziti PDV u ugostiteljstvu i turizmu  na 10 posto kako bi podigli konkurentnost. Osigurat ćemo i da se uzimaju u turizmu krediti kod poslovnih banaka i garancije od HBOR-a, uloga države je dosad tu bila neprimjetna. Malim iznajmljivačima želimo također osigurati restart jer moraju plaćati do 5 puta veći paušal u nekim gradovima što je neprihvatljivo  -  kazao je uz ostalo Bernardić u Zadru poručivši kako će jedan od zadataka RESTART koalicije biti i beskompromisna borba protiv korupcije. 

Investicije u Hrvatskoj su na nikad manjim razinama kao i porezno rasterećujući  rad - naveo je također u obraćanju medijima na Forumu: Jer naš je plan, to će biti jedan od prvih poteza naše vlade, da minimalna plaća bude u Hrvatskoj 4000 kuna,  s dizanjem neoporezivog dijela dohotka na 5 tisuća kuna što će omogućiti trenutačni rast plaća za preko 300 kuna za preko 770 tisuća zaposlenih - najavio je Bernardić također.

 

Bernardić o razvoju poljoprivrede

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.