Hrvatski radio

Radio Zadar

Neriješenih predmeta znatno manje

16.04.2013.

14:02

Autor:

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Unatoč smanjenom broju sudaca, ali pojačanim radom, Općinski sud u Zadru poboljšao je rješavanje neriješenih sudskih predmeta. To je na današnjoj konferenciji za novinare izjavio predsjednik Suda, Željko Rogić, koji je na toj funkciji od srpnja prošle godine.

S prvim danom travnja na Općinskom sudu u Zadru bilo je gotovo 18 tisuća neriješenih predmeta, od kojih je 5.700 starijih od tri godine. Najviše neriješenih predmeta je na parničnom te izvanparničnom i ovršnom odjelu. Povećan je i broj predmeta na zemljišno-knjižnom odjelu i to prije svega zbog postupka legalizacije objekata. Unatoč svakodnevnom priljevu novih predmeta, te smanjenom broju sudaca, Općinski sud u Zadru bilježi bolje rezultate nego lani, s pravom se pohvalio predsjednik Željko Rogić, koji je na toj funkciji manje od deset mjeseci:

        "Najvažnije je ovo smanjenje predmeta u prvom tromjesečju za 1.304, koji je gotovo isti, odnosno bolji kada se oduzme onih 800 predmeta prebačenih na Pag i Benkovac u prošloj godini, kada smo realno imali 1200 predmeta. Zapravo imamo bolji rezultat u prva tri mjeseca, nego za čitavu prošlu godinu" - kazao je Rogić.

To su postigli pojačanim radom i angažmanom svih sudaca, te odgodom korištenja godišnjih odmora. Novinare je zanimalo što je s predmetima koji desetak i više godina stoje neriješeni:

          "Većina predmeta su stare ostavine. Čovjek umre, nasljednik je u Americi, ne možete ga naći, molite ih okolo da se jave, nema ih. Zato dobar dio starih ostavina bez pravoga razloga stoje kao neriješen."

Predsjednik suda Rogić na kraju je ustvrdio kako mu je žao što ne postoji stimulacija za suce koji prebacuju zakonom propisanu normu, u pojedinim slučajevima i do 40 posto.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.