Hrvatski radio

Radio Zadar

Nesretna 13. sjednica Gradskog vijeća. Zašto je prekinuta, tko se želio fizički obračunati, tko je narcisoidan...?

09.09.2022.

14:04

Autor: Filip Matijević

Prekinuta sjednica Gradskog vijeća

Prekinuta sjednica Gradskog vijeća

Foto: fm / rzd

Gradsko vijeće danas nije donijelo nijednu odluku. Gradski vijećnici i njihov manjak komunikacije i razumijevanja doveo je do prekida sjednice. Sve se zakuhalo zbog nove vijećnice iz redova HDZ-a, a kulminacija je bila sukob vijećnika Ante Rubeše i Davora Karlovića.

Polaganje prisege novog člana Gradskog vijeća obično je formalnost. Ne i danas i ne u slučaju HDZ-ove Matilde Karamatić Brčić: 

Ona i njen suprug su 750 tisuća kuna koje su namjenski dobili od Grada Zadra za plaće djelatnika potrošili na, kako su oni to rekli, uređenje prostora.

Irena Dragić, gradska vijećnica (SDP)

Dragić je prozvala novu vijećnicu i za zadržavanje novca koji je država davala poduzetnicima tijekom koronakrize. Odgovorio je HDZ-ov Damir Burčul:

Može i mene prijaviti netko sad... ako ima neki problem, ali ja ne vidim problem. Ja vam samo mogu reći da je to majka četvero djece, da je ugledan član društva...

Damir Burčul, gradski vijećnik (HDZ)

Prigovarali su u tom slučaju HDZ i partneri predsjedniku Gradskog vijeća Marku Vučetiću za pristrano vođenje sjednice, a tijekom polaganja prisege nove kolegice, vijećnicu su napustili SDP-ovci, te članovi Akcije mladih i neki od nezavisnih s liste Enija Meštrovića. I to je bio tek prvi čin, jer su ubrzo sjednicu napustili gradonačelnik Branko Dukić, pročelnici, vijećnici HDZ-a i njihovi partneri. Dogodilo se to nakon što je HDZ-ov vijećnik Davor Karlović želio čestitati jedriličarima braći Fantela, nazvavši ih zlatnima iako su osvojili brončanu medalju. Vijećnik Akcije mladih Ante Rubeša uputio mu je u tom trenutku uvredljive riječi:


- Ja bih iskoristio prvo priliku čestitati našim zlatnim dečkima, ovaj puta brončanima...


- Ti stvarno nisi normalan!


- Jesi li ti lud?! Što je tebi?!


Rubeša je u izjavi medijima kasnije pojašnjavao da se njegova reakcija odnosila na fotografiju stanja parketa u Jazinama koja se na velikom platnu u tom trenutku prikazivala u vijećnici. 


Epilog je bilo već spomenuto napuštanje prostorije dijela vijećnika. Kvoruma je nestalo nakon Aktualnog sata na kojem nije bilo gradonačelnika Dukića da odgovara na pitanja. To mu je zamjerio nezavisni Enio Meštrović i potom sa svojim vijećnicima napustio Gradsko vijeće. Nakon prekida sjednice svjedočilo se otužnim scenama u Maloj vijećnici, gdje su se Rubeša i Karlović fizički gotovo sukobili, a u konačnici se medijima obratio i gradonačelnik Dukić: 

Meni i čitavoj gradskoj upravi itekako je stalo da se ova sjednica održi jer su točke prevažne za grad Zadar, ali narcisoidni um gospodina Vučetića, predsjednika Gradskog vijeća stalno dovodi vijećnike do bijesne rasprave u kojoj daljnji rad nije moguć. Nakon toga je i mene izbacio sa sjednice Gradskog vijeća.

Branko Dukić, zadarski gradonačelnik

Nastavak 13. sjednice Gradskog vijeća Grada Zadra održat će se u ponedjeljak, 12. rujna s početkom u 8 sati u Velikoj vijećnici, obavijestili su iz gradske uprave. 

Sjednica Gradskog vijeća, 9. rujna

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.