Hrvatski radio

Radio Zadar

NETWAP za manje smeća na otocima i u Jadranu

12.02.2019.

11:27

Autor: Suzana Jakšić Mandić

ilustracija: Grgo Jelavić / Pixsell

ilustracija: Grgo Jelavić / Pixsell

Foto: - / -

Grad Zadar želi poboljšati kvalitetu morskog okoliša, a učinit će to putem projekta NETWAP koji će se većim dijelom sufinancirati europskim sredstvima. Razvijeni i izrađeni model gospodarenja otpadom testirat će se i provesti kroz dvije pilot aktivnosti.

Kako je rečeno na današnjoj najavnoj konferenciji, smanjenje onečišćenja istražit će se izgradnjom mini-kompostane za biorazgradivi otpad na Istu te praćenjem zagađenja mikroplastikom u zadarskom i  šibenskom akvatoriju. Pitanje prevencije nastajanja štete u okolišu i poboljšanje kvalitete morskog okoliša teme su oko kojih smo okupili ovo projektno partnerstvo i gdje želimo napraviti daljnji razvojni iskorak, kazao je zadarski gradonačelnik Branko Dukić : Cilj nam je na temelju dobivenih rezultata razvijati metodologije i osmisliti zakonske prijedloge za korištenje novih pristupa u području zbrinjavanja organskog i plastičnog otpada. Ako se pokaže efikasnim i izvedivim, a vjerujem da hoće, ovakve metodologije mogu postati standard u rješavanju gospodarenja otpadom na otocima i udaljenim područjima, zaključio je gradonačelnik.

Doktor Neven Cukrov s Instituta Ruđer Bošković koji je partner u projektu navodi kako ćemo prve rezultate vezane za učinke mini kompostane i onečišćenja mikroplastikom doznati za godinu dana. U međuvremenu pilot projekt vodit će se na Istu, te na Žirju i ispred samog Šibenika tj naše morske postaje. Žirje ima dvije velike uvale okrenute na jugo – Velika i Mala Stupica, tamo se otpada nakuplja u velikim količinama. Plastika će se skupljati na plaži, u sedimentu, a u vodenom stupcu putem povlačnih mreža i još ćemo imati plutajuće kante koje skupljaju plutajući otpad - kazao nam je doktor Cukrov. 

Lorenzo Cafiero iz talijanske Nacionalne agencije za održivi razvoj ENEA naglasio je kako će se putem mini-kompostane na Istu uz ostalo istražiti i može li se na taj način izbjeći skup prijevoz otpada s otoka na kopno odnosno na odgovarajuće odlagalište.  

Vrijednost projekta iznosi 1.480.153,25 €, od čega je 1.258.130,26 € sufinancirano od strane Europskog fonda za regionalni razvoj, a projekt se provodi u sklopu Interreg programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014.-2020. Provedba projekta trajat će do 31. 12. 2020. godine.

 

 

 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.