Hrvatski radio

Radio Zadar

Ni HDZ ni SDP ne otkrivaju sve karte

13.04.2017.

14:01

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nešto više od mjesec dana ostalo je do lokalnih izbora, a najveće stranke i koalicije još u javnost ne izlaze s imenima kandidata koji pretendiraju na najviše funkcije. Poznati su tek kandidati za gradonačelnika Zadra i župana Zadarske županije.

Što se tiče županijske razine za sada su poznati kandidati za zamjenike Renati Sabljar Dračevac - njezin stranački kolega Nino Mrčela i Mile Stojanov iz HNS-a. U HDZ-u, iako po anketama i samostalno dobro stoje, još uvijek pregovaraju s manjim i većim strankama, tako da zamjenici Božidara Longina još nisu poznati. Pregovori bi trebali završiti ovaj tjedan, kako bi sva imena bila poznata početkom idućega. Županijski odbor na prijedlog Predsjedništva mora formirati listu za Županijsku skupštinu i dva zamjenika župana, kaže Longin.

Osim Branka Dukića, koji je kandidat za gradonačelnika Zadra, s imenima njegovih zamjenika se naveliko nagađa. No, kako nam tvrdi izvor iz HDZ-a o Dukićevim suradnicima još uvijek ništa nije poznato niti utvrđeno. Dodaju, sve što izlazi u javnost, na granici je špekuliranja. A špekulira se da bi na čelu Gradskog vijeća Živka Kolegu mogao zamijeniti Dražen Grgurović. Iako mu se, kako kaže, ta zamisao ni najmanje ne sviđa, bude li to od njega tražili Dukić i stranka - neće ih odbiti. Ja sam čuo, nije mi potvrđeno, a još ima i vremena za takve stvari i bude li trebalo odradit ću to dobro, iz razloga koje sam spomenuo, a najradije bih da to odradi netko drugi, kaže Grgurović.

A pregovore su odradile gradske organizacije SDP-a, HNS-a i HSS-a, čiji će čelnici sutra potpisati koalicijski sporazum. Sabinu Glasovac, kandidatkinju za gradonačelnicu smo pitali jesu li dogovorena i konkretna imena. Ne, još uvijek nisu definirana. To ćemo učiniti u idućih tjedan dana. Ono što će biti definirano koalicijskim sporazumom je to da će jednoga zamjenika dati SDp, a drugoga HNS, rekla nam je Glasovac. 


Što se tiče takozvane treće opcije - Nezavisna lista Šime Rušina ne izlazi na izbore s platformom Mosta nezavisnih lista. Iako je još u veljači bio predstavljen kao nositelj liste pod okriljem Mosta, ovih dana javnosti se obratio priopćenjem, kako od toga nema ništa, jer Most u gradu Zadru navodno izlazi s Akcijom mladih.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.